Ataskaitos projekte sakoma, kad bendras šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis „nuo 1990 iki 2030 metų sumažės 49 proc., o iki 2040 m. – 67 proc.“ Prieš kelias savaites atnaujintame Vokietijos klimato apsaugos įstatyme nustatytas reikalavimas, kad iki 2030 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis būtų sumažintas 65 proc., o iki 2040 m. – 88 proc.

Tačiau ataskaitoje atsižvelgiama tik į tas klimato apsaugos priemones, kurių buvo imtasi iki 2020 metų rugpjūčio pabaigos.

Aplinkos ministerija ketvirtadienį paskelbė „2021 metų prognozių ataskaitą“, prieš tai jos ištrauka buvo paskelbta laikraštyje „Handelsblatt“. Pagal ES taisykles, vyriausybė privalo ją netrukus pateikti Europos Komisijai.

Ministerija savo pareiškime pažymėjo, kad ataskaitos turinio reikšmė yra „labai ribota“, nes nuo 2020 metų rugpjūčio pabaigos buvo imtasi daug priemonių.

„Klimato apsaugos srityje įvyko tiek daug, kad ataskaita gali būti laikoma pasenusia, atsižvelgiant į 2030 metų prognozes“, – nurodė ministerija.

Pavyzdžiui, ataskaitoje neatsižvelgiama į Klimato pakto priemones, kurias vyriausybė patvirtino 2021 metų vasarą. Taip pat neatsižvelgiama į tolesnius veiksmus dėl emisijų statybos sektoriuje, atsigavimą po pandemijos ir taršos sertifikatų kainų „spartų augimą“. Europos Komisijos klimato paketas, priimtas liepos viduryje, taip pat neįtrauktas į skaičiavimus.

Remiantis prognozių ataskaita, sumontuotų sausumos vėjo jėgainių galia padidės nuo dabartinės maždaug 54 gigavatų (GW) iki 71 GW 2030 metais, o sumontuotų fotovoltinių modulių galia – nuo 54 GW iki 100 GW 2030 metais. Tai atitinka šiuo metu Vokietijos vyriausybės nustatytus plėtros tikslus 2030 metams.

Ši koalicinė vyriausybė nenusistatė jokių aukštesnių atsinaujinančios energijos plėtros tikslų po 2022 m., nepaisant jos ambicingų klimato tikslų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)