Tačiau ES pareigūnai ir centrinių bankų vadovai paragino ES naujokes neskubėti tapti euro zonos narėmis. Iš pradžių naujosios narės turi dvejus metus palaukti euro zonos "laukiamajame", vadinamame Europos valiutų keitimo kurso mechanizmu ERM-2. Mažesnės šalys gali tapti euro zonos narėmis maždaug 2008 m.

"Lietuva ir Estija paskelbė, kad prie ERM-2 prisijungs maždaug rugpjūtį", - sakė Europos Komisijos atstovas Gerassimos Thomas (Gerasimas Tomas). Jo žodžius pakartojo ir Europos centrinio banko valdybos narys Tommaso Padio-Schioppa (Tomasas Padijas Skiopa).

"Mes negalime nuspėti šalių ketinimų, tačiau dvi ar keturios šalys gali prisijungti prie ERM-2 jau artimiausiu metu", - sakė vienas ECB narys.

Didžiausios ES narės - Lenkija, Čekija ir Vengrija greičiausiai bus priverstos narystės euro zonoje laukti ilgiausiai, nes jų biudžetų deficitas vis dar išlieka didelis.

T. Padio-Schioppa sakė, kad naujosioms ES narėms prisijungus prie ERM-2 nebus taikomos jokios nuolaidos. Tačiau, Komisijos teigimu, naujokėms bus suteikti ilgesni laikotarpiai, per kuriuos jos privalės sumažinti biudžetų deficitą iki žemesnės nei 3 proc. BVP ribos.

Komisija prognozuoja, kad kelių iš dešimties naujų ES narių biudžetų deficitas viršys leistiną ribą. "Šios šalys neprivalės sumažinti savo biudžetų deficito jau kitais metais. Tačiau jos turės laikytis savo konvergencijos programų", - sakė G. Thomas.

Prisijungimas prie ERM-2 reiškia, kad šalys ne tik turės pažaboti infliaciją, palūkanų normas ir biudžetų deficitą, bet taip pat užtikrinti, kad jų nacionalinė valiuta svyruos tik tam tikrose griežtai nustatytose ribose.

Tuomet, kai bus pateiktas oficialus prašymas, ES ekonomikos ir finansų komitetas susitiks nustatyti euro ir nacionalinės valiutos paritetą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją