Anot jo, Komisija ketina svarstyti dėl dujų kainų lubų elektrai gaminti naudojamoms dujoms, tačiau iki suformuluojant konkrečią priemonę dar reiktų sutarti dėl tam tikrų detalių.

„Yra tolimesnis priemonių arsenalas, apie kurį dar bus diskutuojama. Vienas iš jų yra dujų kainų lubos, susijusios būtent su elektros gamyba. Ši priemonė yra labai svarbi, labai įdomi, ji šiandien taikoma Iberijos pusiasalyje (Ispanijoje ir Portugalijoje – ELTA). (...) Klausimas, kaip galima ją pritaikyti visos Europos mastu“, – Eltai teigė M. Vaščega.

Antradienį EK pristatė reglamentą su naujomis priemonėmis elektros ir dujų kainoms Europoje sumažinti. Vis dėlto, tarp jų dar nėra pasiūlymų nustatyti viršutinę gamtinių dujų kainų ribą.

Dar rugsėjį Lietuva ir kitos 14 Bendrijos valstybių bendru laišku EK paprašė, kad šios kainų lubos galiotų visoms didmeniniais sandoriais perkamoms dujoms. Kiek mažesnė dalis šalių palaiko tokius apribojimus elektros gamybai naudojamoms dujoms.

Pasak M. Vasčegos, iki priimant konkretų sprendimą, Komisija dar turi aptarti, kaip užtikrinti, kad iš subsidijuojamų dujų pagaminta elektra liktų ES, bei apskaičiuoti, kiek Bendrijos vartotojų toks modelis būtų aktualus.

„Yra du klausimai, į kuriuos reikia atsakyti – kaip užtikrinti, kad ta, šiuo atveju iš pigesnių dujų pagaminta, elektra netekėtų į kitas valstybes, kadangi ES elektros tinklais sujungta su kitomis valstybėmis (juk tai yra subsidijuojama kaina). Antras dalykas, turime įsivertinti, kiek kurioje ES valstybėje būtent yra vartotojų, kuriems elektra gaminama iš dujų“, – paaiškino EK atstovas Lietuvoje.

„Yra pora techninių klausimų, į kuriuos reikia atsakyti. Tai yra priemonė, ją galima toliau svarstyti“, – apibendrino jis.

Tikina, kad pristatytos priemonės bus veiksmingos

Parengtame dokumente EK pasiūlė kurti dujų dalijimosi mechanizmą ir prekybos platformą, kurioje bent 15 proc. savo dujų pajėgumų ES šalys pirktų bendrai, taip pat taikyti kainų ribojimo mechanizmus Nyderlandų TTF dujų biržoje.

Dar EK siūlo laikinai nustatyti lyginamąją kainą suskystintosioms gamtinėms dujoms, kad ES jų kainos būtų panašios į Azijos rinkos, kur jos yra mažesnės.

M. Vaščega patikino, kad naujosios priemonės turėtų efektyviai sumažinti energijos kainas.
Komisijos atstovo teigimu, perkant dujas kartu, ES užsitikrintų geresnę jų kainą. Pasak jo, dabar naudojamas TTF indeksas (pagal kurį nustatoma dujų kaina Europoje) neatspindi suskystintųjų gamtinių dujų kainos, kurių į ES tiekiama gerokai daugiau nei anksčiau.

„Tai automatiškai paveiktų ir elektros kainą“, – teigė M. Vaščega.

Kalbėdamas apie siūlomą bendrą dujų dalijimosi tvarką, jis paaiškino, kad ją pritaikius, dujas perduodančioms ir priimančioms valstybėms nebereiktų pasirašyti sutarčių. Toks solidarumo principas buvo numatytas ankstesniuose ES teisės aktuose, tačiau jam įgyvendinti šalys privalėjo susitarti raštiškai, tikino jis.

„Teoriškai, tokių susitarimų galėjo būti sudaryta 40, bet buvo tik 6. Grėsmė šiandien yra pakankamai didelė, būtent dėl šios priežasties EK siūlo, kad būtų nelaukiama, kol bus sudarytos sutartys tarp valstybių narių, o būtų bendras ES mechanizmas“, – dėstė M. Vaščega.

„Priemonės de facto jau dabar turės tikrai nemažą įtaką, turėtų siųsti tinkamus signalus, kad dujų ir kartu elektros kaina mažėtų. (...) Svarbiausia, kad jos būtų kuo greičiau priimtos ir kuo greičiau pradėtų veikti“, – svarstė EK atstovas.

Pasak EK atstovybės vadovo, Komisijos reglamentuoti pasiūlymai trečiadienį jau aptariami Europos Parlamente, o ketvirtadienį atitinkama diskusija planuojama ir Europos Vadovų Taryboje (EVT).

Galiausiai, dėl šių priemonių įgyvendinimo tarsis ES už energetiką atsakingi ministrai, kitą savaitę rengiamoje ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje.

Nors ir nedetalizavo, kada priemonės galėtų būti patvirtintos ir pradedamos įgyvendinti, M. Vaščega patvirtino, kad atitinkami dokumentai paruošti, o, vertinant anksčiau greitai jau patvirtintus EK pasiūlymus energetinei krizei suvaldyti, ir dėl šių priemonių ES šalys turėtų sutarti sklandžiai.

Teisės aktai jau padėti ant stalo. Diskusija tarp valstybių narių yra reikalinga (...), bet, neabejoju, kad ekspertai jau čia pat pradės darbą ir iš pirmųjų diskusijų jau matysime, kaip greitai norima judėti. Neabejoju, kad visi vienodai suinteresuoti greitai pasiekti rezultatus“, – kalbėjo jis.

„Diskusijos dėl priemonių energetikos srityje iki šiol vykdavo labai greitai ir manau, kad ir čia taip pat turėtų įvykti. Tačiau nesinori užbėgti įvykiams už akių“, – pridūrė EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Pasiūlymus įvertino ir D. Kreivys

Trečiadienį EK pateiktas priemones įvertino ir Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys. Anot jo, siūlomi sprendimai yra teigiama žinia Lietuvai, tačiau ministras pabrėžia būtinybę užtikrinti kuo greitesnį jų įgyvendinimą.

„EK pagaliau išgirdo Lietuvos ir kitų šalių prašymus dėl papildomų priemonių energijos kainų mažinimui. Tai žingsnis teigiama linkme“, – trečiadienio Energetikos ministerijos pranešime cituojamas ministras.

Anot D. Kreivio, tam, kad verslas ir gyventojai iš tikro pajustų siūlomų priemonių naudą, jos turėtų įsigalioti automatiškai, be užtrunkančių, atskirų EK sprendimų.

„Būtina, kad siūlomas mechanizmas aktyvuotųsi automatiškai, nelaukiant atskirų ilgai užtrunkančių Komisijos sprendimų, t.y., kainoms pasiekus tam tikrą lygį, arba Europos dujų kainų indeksui (TTF) reikšmingai išsiskyrus nuo Azijos ir Amerikos dujų indeksų,“ – sakė ministras, akcentavęs, kad dujų kainoms pastaruoju metu nukritus, būtina užtikrinti, kad toks mechanizmas padėtų apsidrausti nuo galimų kainų šokų ateityje.