„Lietuvos tikslas – padidinti aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų eksportą Lietuvai svarbiose eksporto ir inovacijų rinkose. Vienas iš būdų verslui lengviau įžengti į šias rinkas – gauti reikalingus sertifikatus ir pristatyti savo aukštos pridėtinės vertės produkciją užsienyje vykstančiose tarptautinėse parodose. Todėl finansavimas pagal šią priemonę bus naudingas tiek verslui, nes padidins jo konkurencingumą, tiek ir visai Lietuvai, nes tai dar labiau padidins augantį eksportą, kuris šių metų pirmąjį ketvirtį sudarė 10,1 mlrd. eurų ir augo 2,8 procento“, – teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

EIMIN pažymi, kad lietuviškos kilmės prekių eksportas šių metų pirmąjį ketvirtį siekė 6 mlrd. eurų, o paslaugų eksportas – 4,2 mlrd. eurų. Lietuvos banko duomenimis, paslaugų eksportas 2023 m. pirmąjį ketvirtį buvo 14,3 proc. didesnis nei 2022 m. pirmąjį ketvirtį.

„Augantis eksportas rodo, kad žengiame teisingu keliu, skirdami finansavimą pagal tokias priemones kaip „Expo galimybės pažangiems“. Šios lėšos ne tik padės Sostinės regiono MVĮ išlaikyti esamas prekybines pozicijas, bet ir leis lengviau ir tvirčiau įžengti į naujas rinkas. Taip bus prisidedama ir prie Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimo“, – teigė EIMIN kanclerė Iveta Paludnevičiūtė.

Projektų atranka pagal kvietimą „Expo galimybės pažangiems“ bus atliekama konkurso būdu vienu etapu. Tinkami pareiškėjai – MVĮ. Projekto partneriai pagal šią priemonę negalimi, nurodo ministerija.

Pasak EIMIN, didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma yra 150 tūkst. eurų, mažiausia – 15 tūkst. eurų.

Projektų įgyvendinimo planus galima teikti VšĮ Inovacijų agentūrai iki šių metų lapkričio mėnesio 6 dienos, informuoja ministerija.

Priemonė „Expo galimybės pažangiems“ įgyvendinama 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšomis, praneša EIMIN.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos paskelbs finansuojamų veiklų kvietimų, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmenizacijai, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai, primenama pranešime žiniasklaidai.