Tačiau įmonės „Kauno švara“ atstovai teigė, kad surinkta tik nedidelė dalis išmetamų medžių – besivoliojančias eglutes teks rankioti dar pusantros savaitės.

Gali gimti nauja tradicija

Savivaldybės administracija nuo trečiadienio iki penktadienio pirmą kartą surengė kalėdinių eglučių surinkimo akciją. „Po švenčių išmetama daug eglučių. Jos teršia miestą, o išmestos į konteinerius juos užkemša. Todėl šiais metais nusprendėme jas iš gyventojų surinkti, - sakė Kauno meras Arvydas Garbaravičius. - Šis darbas dažnai patikimas vaikams, todėl nusprendėme juos paskatinti saldžiaisiais prizais“.

Vienuolikoje seniūnijų prie mokyklų, prekybos centrų, aikštėse buvo laukiama vaikų. „Kauno švaros“ duomenimis per tris akcijos dienas kasdien vidutiniškai buvo surenkama apie 80 eglučių.

Seniūnai mano, kad tokios akcijos reikalingos. „Jei jos bus rengiamos kiekvienais metais, gyventojai pripras ir sulauksime daugiau atnešančių egles žmonių“, - mano Eigulių seniūnas Ovidijus Adomaitis.

Ažiotažo nesulaukė

Vakar prie Sargėnų vidurinės mokyklos įmonės sunkvežimis prastovėjo tuščias. Nebuvo ir seniūnijos atstovų, todėl atnešę eglutes vaikai nebūtų gavę ir žadėtų šokoladukų. „Gal nieko nesulaukiame dėl to, kad aplink vien nuosavi namai, nes kolegos daugiau žmonių sulaukė prie daugiabučių“, - svarstė „Kauno švaros“ darbininkai.

Daugiau vaikų atėjo Žaliakalnio seniūnijoje, prie “Purienų” vidurinės mokyklos. „Šios mokyklos vadovai jau antrus metus kviečia vaikus atnešti eglutes, todėl ir šiemet jų buvo daug“, - aiškino Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas.

Mokyklos kieme vyko koncertas, vaikai šokdami rateliu atsisveikino su eglutėmis. Čia nemažai vaikų atnešė po tris ar keturias egles, nes rinko jas iš kaimynų arba kiemuose. „Vienas vaikas sugebėjo atitempti net penkių metrų aukščio medį“, - teigė seniūnas.

Centro seniūnas Vytautas Pauliukas sakė, kad sulaukė tik dešimties eglučių. „Bet pusę sunkvežimio surinkome per Tris karalius rengtą akciją Rotušės aikštėje, kai vaikams buvo dalijami bilietai į Lėlių teatrą, - sakė jis. – Mūsų darbuotojai miesto centre nepastebėjo besivoliojančių eglučių.”

Kai kurių seniūnijų darbuotojai mano, kad mažai vaikų sulaukė dėl lietingų orų ir informacijos stokos. Gričiupio seniūnijos vyriausiasis specialistas Arminas Pacevičius teigė, kad gyventojus apie akciją stengėsi informuoti per kiemsargius, daugiabučius administruojančią įmonę, informavo mokyklas.

„Sulaukėme 40 eglučių, - sakė jis. – Manau, kad tokią akciją reikėjo surengti pirmąją savaitę po Naujųjų metų arba iškart po Trijų karalių, nes daugelis savo eglutes jau yra išmetę.” A.Pacevičius teigė, kad šiais metais kiemuose eglučių mėtosi mažiau nei pernai. „Gal žmonės daugiau perka dirbtinių eglučių, o gal jos ne taip krenta į akis, kai nėra sniego“, - svarstė specialistas.

Surenka šimtus spygliuočių

UAB „Kauno švara“ generalinio direktoriaus padėjėjas eksploatacijai Algis Milčius teigė, kad šiomis dienomis mieste kasdien surenkama apie 400 išmestų eglių. „Daugiausia jų voliojasi šalia konteinerių, bet nemažai randame ir kitose vietose: kiemuose, prie gatvių“, - sakė jis.

Įmonės sunkvežimiai apvažiuoja miestą du tris kartus per dieną. A.Milčiaus teigimu, eglutės dar bus renkamos ir visą kitą savaitę. „Kasmet jas renkame net iki sausio 25 dienos“, - kalbėjo jis.

Paprastai mieste per sausį išvežame iki 20 tūkst. išmestų spygliuočių. „Manau, kad dar daugiau jų išmetama į konteinerius, - sakė generalinio direktoriaus padėjėjas. – Gyventojai to neturėtų daryti, nes greitai nelieka vietos buitinėms atliekoms, be to, stambesnės eglės gadina surenkančių šiukšles mašinų įrangą.”

Pasak A.Milčiaus būtų geriausia, jeigu žmonės suneštų eglutes į vieną pasirinktą vietą. „Tada ir mes greičiau jas išvežtume ir nebūtų teršiamas miestas“, - kalbėjo jis.

Surinktos eglutės gabenamos į Petrašiūnuose esančią įmonės aikštelę, ten smulkinamos ir pūdomos.