Šie aukšto rango ECB pareigūno komentarai paskelbti po to, kai bankas ketvirtadienį padidino bazines palūkanas dar 0,25 proc.

„Pagrindinė žinutė yra ta, kad jei ilgainiui bus palaikytas palūkanų normų lygis, pasiektas po naujausio, mūsų vakar atlikto pakėlimo, jo gali pakakti, jog infliacija priartėtų prie mūsų 2 proc. tikslo“, – Ispanijos radijo stočiai „Cope“ sakė L. de Guindosas.

ECB vadovė Christine Lagarde ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas, ir pabrėžė, jog bankas kitus sprendimus dėl palūkanų priims atsižvelgęs į prieinamus duomenis. Nepaisant to, Ch. Lagarde nurodė, kad normos pasiekė lygį, kuris gali „svariai prisidėti“ siekiant tikslo pažaboti infliaciją, jei bus palaikomas „pakankamai ilgą laiko tarpą“.

Rinkos šiuos ECB vadovės žodžius interpretavo kaip ženklą, kuris veikiausiai liudija agresyviausios ECB istorijoje palūkanų normų didinimo kampanijos pabaigą, stebint euro zonos ekonomikos silpnėjimą ir didėjant susirūpinimui dėl naštos, kurią ant namų ūkių ir verslo pečių krauna didesnės skolinimosi išlaidos.

Infliacija euro zonoje rugpjūtį sudarė 5,3 proc.

Nors manoma, kad kituose savo posėdžiuose ECB gali sustabdyti palūkanų didinimą, investuotojai jau diskutuoja apie tai, kada ECB galėtų pradėti normų mažinimą. Tačiau Ch. Lagarde penktadienį žurnalistams pareiškė, kad ECB Valdančioji taryba dar nėra priėmusi sprendimo šiuo klausimu ir apskritai nėra apie tai kalbėjusis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją