„Kaip sako prancūzai, jeigu dangus nesugrius, mes rasime kitų ginklų, kuriuos galėsime panaudoti“, – vėlų trečiadienio vakarą žurnalistams sakė Y. Merschas.

Jis atsisakė įvardinti, kokių dar priemonių galėtų imtis ECB, vengdamas sukelti „nereikalingų lūkesčių“, kaip kad nutiko prieš praėjusią savaitę vykusį centrinio banko posėdį. Tačiau I. Merschas patikino, kad bet kokie žingsniai, kuriems bus ryžtasi ateityje, bus „tinkami“.

Praėjusį ketvirtadienį ECB sumažino indėlių palūkanas ir pratęsė aktyvų supirkimo programą bent iki 2017 m. kovo pabaigos, kaip ir tikėtasi. Tačiau kai kurie rinkos dalyviai tikėjosi aktyvesnių skatinimo priemonių. Ir ECB sulaukė kritikos už tuščių vilčių kurstymą.

Trečiadienį Austrijos centrinio banko vadovas Ewaldas Nowotny pavadino rinkų lūkesčius „absurdiškais“ ir pareiškė, kad analitikai rimtai suklydo.

Y. Merschas pripažino, kad ECB veiksmai „galbūt nuvylė rinkas“, bet apgynė ECB sprendimą laikytis tolesnio monetarinio švelninimo.

„Mes stengėmės padidinti euro zonos gebėjimą atremti naujus sukrėtimus, tokius kaip sulėtėjimas besivystančiose ekonomikose“, – tvirtino Y. Merschas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)