Po ECB sprendimo nekeisti palūkanų normų, kuris buvo priimtas po 10 iš eilės padidinimų siekiant sutramdyti infliaciją, Ch. Lagarde buvo paklausta, kada galėtų būti pirmasis jų sumažinimas.

Tačiau spaudos konferencijoje ji pasakė: „Apie tai iš viso nebuvo kalbama ir tokios diskusijos būtų absoliučiai per ankstyvos“.

ECB ketvirtadienį nusprendė pagrindinės palūkanų normos euro zonoje nekeisti ir palikti 4,5 proc. Apie tai ECB paskelbė po Atėnuose vykusio išvažiuojamojo banko valdančiosios tarybos posėdžio.

„Remdamasi dabartiniu vertinimu, Valdančioji taryba mano, kad pagrindinės ECB palūkanų normos yra tokio lygio, kuris, išlaikytas pakankamai ilgą laiką, reikšmingai prisidės prie šio tikslo įgyvendinimo“, – sakė ECB.

Daugelis ekonomistų tikėjosi, kad ECB kol kas palūkanų normų toliau nedidins. Infliacija euro zonoje pastaruoju metu sumažėjo. Tačiau kartu didėja susirūpinimas dėl ekonomikos.

Po daugelį metų trukusio nulinių ir neigiamų palūkanų normų taikymo, prasidėjus karui Ukrainoje infliacija kai kuriose šalyse pašoko iki dviženklių skaičių.

ECB siekia, kad vidutinės trukmės laikotarpiu kainos euro zonoje būtų stabilios, o infliacijos lygis būtų 2 proc. Rugsėjo mėnesį infliacijos lygis bendros valiutos zonoje sumažėjo iki 4,3 proc., o prieš tai buvusį mėnesį siekė 5,2 proc.

„Delfi“ primena, kad kovodamas su infliacija ECB iki tol dešimt kartų iš eilės per daugiau kaip metus padidino bazinių palūkanų normą.

Bazinės palūkanų normos euro zonoje (įskaitant naujausią ECB spalio 26 dienos sprendimą):

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją