Nors žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, kad ECB pagal Nepaprastosios likvidumo pagalbos programą (ELA) Graikijos finansų institucijoms teikiamos paramos apimtis išlaikys nepakitusias, tačiau spaudos konferencijoje M. Draghis pateikė kitų naujienų.

"Mes priėmėme sprendimą šiandien dar kartą padidinti ELA apimtis. Norėjome jas užšaldyti po proveržio derybose ir finansinių įsipareigojimų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) nevykdymo. Dabar situacija pasikeitė. Sulaukėme žinių apie tarpinį finansavimo paketą ir balsavimą Graikijos parlamente", leidusį padidinti ELA apimtis, kalba M. Draghis.

Naujosios paramos likvidumui palaikyti apimtys nuo šiol sieks 89,9 mlrd. eurų, nurodo M. Draghis.

Graikijos bankai priklausomi nuo ECB finansavimo, tačiau centrinė euro zonos finansų institucija nuo šių metų vasario 11 dienos daugiau Graikijos obligacijų kaip užstato už skolas nebepriima.

Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal specialų taikomą įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

Suomijos parlamentas pritarė laikinajam Graikijos finansavimui

Suomijos parlamentas ketvirtadienį pritarė Europos Sąjungos (ES) Graikijos laikinojo finansavimo (bridge financing) planui ir deryboms dėl trečios finansinio gelbėjimo programos Atėnams, pranešė finansų ministras Alexanderas Stubbas.

Klausimas buvo svarstomas parlamentinėje Didžiojoje komisijoje, kurią sudaro 25 įstatymų leidėjai ir kuri priima sprendimus dėl parlamento pozicijos ES klausimais.

„Šiandien gavome Didžiosios komisijos mandatus 7 mlrd. eurų laikinajam finansavimui, kurį pasiūlė Europos Komisija, ir griežtai sąlyginiam Eurogrupės sprendimui pradėti derybas dėl finansavimo paketo iš ESM (Europos stabilumo mechanizmo) Graikijai“, – A.Stubbas sakė žurnalistams Helsinkyje.

Suomija toliau priešinasi bet kokiam sumos, kurią Graikija yra skolinga skolintojams, „apkarpymui“ arba sumažinimui, pridūrė jis.

Graikijos parlamentas ketvirtadienį anksti ryte patvirtino įstatymo projektą dėl griežtų reformų, kurias reikalauja vykdyti euro zonos skolintojai mainais į naują didžiulį finansinės pagalbos paketą, pašalindamas pirmąją kliūtį prieš euro zonos ministrų derybas.

Parlamentas Atėnuose turėjo pritarti sutarčiai, kad 18 kitų euro zonos šalių lyderiai galėtų pradėti derybas dėl iki 86 mlrd. eurų vertės trejų metų kredito linijos Graikijai. Tai būtų jau trečioji šalies finansinio gelbėjimo programa per pastaruosius penkerius metus.

Eurogrupė pritarė deryboms dėl finansinės pagalbos Graikijai

Euro zonos finansų ministrai pritarė siūlymui pradėti oficialias derybas su skolų slegiama Graikija ketvirtadienį, ryte Graikijos parlamentui sutikus pradėti griežtas reformas, kurios buvo naujų derybų sąlyga.

„Eurogrupė sveikina Graikijos parlamento sprendimą pritarti visiems įsipareigojimams, nurodytiems liepos 12 dienos euro zonos viršūnių pareiškime“, – sakoma 19 euro zonai priklausančių šalių ministrų pareiškime, kuris buvo paskelbtas po konferencinio pasitarimo telefono ryšiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)