Netrukus vyksiančioje spaudos konferencijoje Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi pakomentuos valdančiosios tarybos sprendimą.

Birželį ECB ketvirtadienį sumažino ir taip rekordiškai žemą bazinę palūkanų normą nuo 0,25 iki 0,15 proc. Indėlių bankams normas ECB nusmukdė iki -0,1 proc., t.y. komerciniai bankai turės centrinei finansų institucijai primokėti už saugomus pinigus. Tokio žingsnio ECB ėmėsi pirmasis iš visų keturių didžiųjų pasaulio bankų - ECB, JAV federalinio atsargų banko, Japonijos centrinio banko ir Anglijos centrinio banko.

Anglijos bankas palūkanų nekeitė

Centrinis Anglijos bankas ir vėl paliko bazinę palūkanų normą ties rekordiškai žema 0,5 proc. riba, praneša BBC.

Monetarinės politikos komitetas (MEP) taip pat pranešė nekeisiantis vykdomos ūkio skatinimo politikos, dar vadinamos kiekybinio švelninimo programa (QE), apimties, kuri šiuo metu siekia 375 mlrd. svarų.

Birželį Anglijos centrinio banko vadovas Markas Carney'us užsiminė, kad palūkanų normos gali būti padidintos dar šiais metais, nes Didžiosios Britanijos ekonomikos atsigavimas tampa stabilesnis. Jeigu taip ir atsitiktų, palūkanų norma būtų didinama nežymiai, pastebi ekspertai.

Birželį M. Karnis pabrėžė, kad "palūkanų normą bankas didins laipsniškai ir nežymiai". Jis taip pat užsiminė, kad "normalų 2,5 proc. lygį "palūkanų norma gali pasiekti ne anksčiau kaip 2017 metais".

"Net jeigu Anglijos centrinis bankas ir pradės didinti palūkanų normas iki 2014 m. pabaigos, mes manome, kad iki 2015 m. pabaigos ji sieks tik 1,25 proc., iki 2016 m. pabaigos - 2,0 proc., o iki 2017 m. pabaigos - 3,0 proc.", - sakė vyriausiasis Didžiosios Britanijos ir Europos ekonomistas iš "IHS Global Insight" Howardas Archeris. Jis pridūrė smarkiai abejojąs, ar Anglijos centrinis bankas palūkanų normą padidins 2014 m. pabaigoje ar 2015 m. pradžioje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją