Remiantis sprendimu, pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis didinamos atitinkamai iki 2,5, 2,75 ir 2 procentų.

Pakeitimai įsigalios nuo 2022 m. gruodžio 21 dienos.

Banko pranešime spaudai skelbiama, kad, Valdančiosios tarybos vertinimu, palūkanų normos dar turės gerokai didėti stabiliu tempu, kad taptų pakankamai ribojančios ir padėtų infliacijai laiku grįžti į tikslinį 2 proc. lygį vidutiniu laikotarpiu.

Sumažino kitų metų euro zonos augimo prognozę

Euro zonos ekonomika šį ir ateinantį ketvirtį gali trauktis dėl aukštų energijos kainų, tačiau 2023 m. ji vis tiek turėtų sulaukti silpno augimo, ketvirtadienį pranešė ECB.

2023 m. numatomas 0,5 proc. augimas, prognozavo bankas, sumažinęs ankstesnę 0,9 proc. augimo prognozę. ECB teigimu, 2024 m. turėtų būti pasiektas didesnis – 1,9 proc. – augimas.

ECB ketvirtadienį taip pat padidino infliacijos prognozes ir dabar mano, kad vartotojų kainų augimas 2022 m. sieks 8,4 proc., o kitais metais šiek tiek sulėtės iki 6,3 procento.

„Maisto kainų infliacija ir ją skatinantis kainų spaudimas visoje ekonomikoje stiprėja ir dar kurį laiką išliks“, tačiau 2023 m. sulėtės, perspėjo ECB. Pasak banko, 2024 m. infliacija turėtų siekti 3,4 proc., 2025 m. – 2,3 procento.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją