„Gaunama informacija iš esmės patvirtino ankstesnį vertinimą dėl vidutinio laikotarpio infliacijos perspektyvos. Vis dar numatoma, kad infliacija toliau bus per didelė pernelyg ilgai, tebėra didelis ir vidaus kainų spaudimas. Kartu pažymėtina, kad rugsėjo mėn. infliacija gerokai sumažėjo, įskaitant ir dėl stiprių bazės efektų, tebemažėjo ir dauguma grynosios infliacijos rodiklių.

Ir toliau yra stipriai juntamas ankstesnių valdančiosios tarybos atliktų palūkanų normų didinimų poveikis finansavimo sąlygoms. Tai vis labiau slopina paklausą ir taip padeda mažinti infliaciją“, – rašoma centrinio banko pranešime.

ECB valdančioji taryba teigia esanti pasiryžusi užtikrinti, kad infliacija laiku grįžtų į tikslinį 2 proc. vidutiniu laikotarpiu lygį.

Nurodoma, kad pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis nesikeis ir atitinkamai bus 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

„Delfi“ primena, kad kovodamas su infliacija ECB iki tol dešimt kartų iš eilės per daugiau kaip metus padidino bazinių palūkanų normą.

Bazinės palūkanų normos euro zonoje (įskaitant naujausią ECB spalio 26 dienos sprendimą):

2023 metų rugsėjį euro zonos metinė infliacija buvo 4,3 proc. – mažesnė nei rugpjūtį, kai siekė 5,2 proc. Prieš metus šis rodiklis buvo 9,9 proc., primena „Eurostat“, kurį cituoja ELTA.

Europos Sąjungos metinė infliacija 2023 metų rugsėjį buvo 4,9 proc., o rugpjūtį – 5,9 proc. Prieš metus šis rodiklis siekė 10,9 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją