Laikydamasis savo pažado daryti viską, kas įmanoma, ir pakelti infliacijos lygį „kaip galima greičiau", ECB smukdė komerciniams bankams taikomas laikomų indėlių palūkanas dar žemiau.

Infliacijos lygiui laikantis netoli nulio ribos ir greičiausiai nepasieksiant centrinio banko laukiamo 2 proc. vidurkio kelerius ateinančius metus, ECB ryžtingai nusiteikęs imtis veiksmų. Investuotojai kol kas tebespėlioja, kokie sprendimai bus pasirinkti iš ilgo ir ginčytino priemonių sąrašo.

Komercinių bankų laikomiems indėliams taikomos palūkanos sumažintos nuo -0,2 iki -0,3 procento, todėl finansų institucijos priverstos už indėlių saugojimą ECB mokėti dar daugiau. Anksčiau pareigūnai teigė, kad žemiau šis rodiklis jau nebekris.

Taip pat nurodoma, kad Europos centrinė finansų institucija savo vykdomą aktyvų supirkimo programą pratęs ir po ateinančių metų rugsėjo mėnesio, be to, kas mėnesį įsigyjamų aktyvų apimtys kilstelės nuo 60 iki 75 mlrd. eurų.

Mažina infliacijos prognozes

Europos centrinis bankas (ECB) ketvirtadienį kiek sumažino savo infliacijos 2016-2017 metams prognozes. Tiesa, ekonomikos augimo lūkesčiai nepakito, nurodo „Reuters".

Smukusios infliacijos prognozės palaiko naujų banko monetarinių priemonių taikymą bei siekį grąžinti kainų kilimo tempą arčiau siekiamo 2 proc. rodiklio.

Kelerius metus kylantys sunkumai kovojant dėl didesnio infliacijos lygio kelia grėsmę pasitikėjimui ECB veiksmais.

Banko prezidentas Mario Draghi neseniai pareiškė, kad jeigu naujos prognozės parodys vėl slystantį iš rankų 2 proc. tikslą, bankas imsis visų galimų priemonių infliacijos lygį „kaip galima greičiau" grąžinti į augimo kelią.

Šiuo metu ECB teigia, kad ateinančiais metais rodiklis sieks 1,0 proc., nors dar rugsėjį buvo prognozuojami 1,1 proc.

Teigia, kad 2017 metais infliacijos lygis turėtų sudaryti 1,6 proc., t.y. ankstesnės 1,7 proc. prognozės taip pat sumažintos. 2015-ųjų infliacijos prognozė nepakitusi išlieka ties 0,1 proc. riba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)