Organizacija Lietuvą išskyrė ir vertindama grąžos rodiklį. Išankstiniais EBPO vertinimais, iš 53-jų duomenis pateikusių šalių nominali fondų grąža +10 proc. viršijo 17-oje valstybių. Tuo tarpu 20 proc. viršijo Lietuvoje (+20,7 proc.), Lenkijoje (+25,2 proc.) ir Turkijoje (+22,9 proc.).

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) vadovas Tadas Gudaitis sako, kad mūsų šalis jau trečius metus iš eilės išlieka aukštose EBPO ataskaitų pozicijose ir tai negali būti laikoma atsitiktinumu.

„Lietuvos privačių pensijų fondų sistemai reikėjo laiko įsibėgėti, tačiau pasiektas didelis dirbančiųjų įsitraukimas ir paties turto apimtis leidžia maksimaliai gerai išnaudoti galimybes rinkoje, kad ateities pensininkų gaunama nauda būtų maksimali. Laikau tai ir dideliu mūsų pensijų fondų valdytojų profesionalumo įvertinimu“, – sako T. Gudaitis.

EBPO ataskaitoje nurodoma, kad pernai pensijų fondų turtas išaugo daugiau nei +8 proc. EBPO šalyse narėse ir beveik +2 proc. kitose valstybėse.

Lietuvos pensijų fondų turtas praėjusių metų pabaigoje, pagal EBPO ataskaitą, pasiekė 6,994 mlrd. JAV dolerių ir sudarė 11,1 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Į pirmą vietą išsiveržusios Turkijos dirbantieji 2021 metų gale buvo sukaupę 18,43 mlrd. JAV dolerių vertės turto, kuris sudarė 3,3 proc. šios šalies BVP.

2021 metais pensijų fondai teigiamą investicijų grąžą pasiekė 18-oje iš 27-ių duomenis pateikusių EBPO šalių ir 11-oje iš 26-ių kitų duomenis teikiančių jurisdikcijų.

Pasak T. Gudaičio, nereikėtų užmiršti, kad 2021-ieji buvo antrieji koronaviruso COVID-19 pandemijos metai, kuomet įvairių ribojimų šalių ekonomikose netrūko, kaip ir aiškesnių perspektyvų finansų rinkose.

Kartu su kaupiančiuoju nuo akcijų prie didesnės dalies konservatyvesnių investicijų pereinantys Lietuvos pensijų fondai veikia pagal gyvenimo ciklo fondų modelį. EBPO vertinimu, juose 74,6 proc. investicijų praėjusių metų pabaigoje sudarė investicijos į akcijas.

„Po 2020-ųjų, kurie labai didelių iššūkių atnešė dėl prasidėjusios pandemijos, pernai finansų rinkos atšoko nuo pandeminio dugno ir investuotojams leido uždirbti. Nuolat vykstantis periodinis investavimas leido sugaudyti dinamiškiau už obligacijas judančių akcijų svyravimus ir, atitinkamai, auginti grąžą klientams. Tai puikus pavyzdys, koks naudingas ir efektyvus yra reguliarus investavimas“, – pastebi T. Gudaitis.

Valstybinę socialinio draudimo sistemą papildančioje Lietuvos II pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų. Šalies gyventojų II pakopos pensijų santaupas investuoja ir saugo penkios pensijų fondų valdymo bendrovės: „Allianz“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

III pensijų pakopos fondus valdo „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją