Potencialios viešojo administravimo reformos buvo aptartos liepos 22-23 dienomis Vilniuje vykusiame neformaliame ES Konkurencingumo tarybos ministrų susitikime, kuriam pirmininkavo Lietuvos ūkio ministras Evaldas Gustas. Europos Komisijai (EK) susitikime atstovavo už pramonę ir verslumą atsakingas EK pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani bei už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas EK narys Michelis Barnier.

ES vidaus rinkos ir pramonės ministrai susitikime diskutavo išmaniųjų viešųjų pirkimų, valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrumo ir atskaitomybės, taip pat į mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) poreikius reaguojančio viešojo administravimo temomis. Ministrai nutarė raginti valstybes nares sparčiau pereiti prie visiškai elektroninių viešųjų pirkimų ir užtikrinti, kad visos šios permainos būtų įvykdytos sklandžiai ir koordinuotai.

"Viešųjų pirkimų skaitmeninimas gali padėti valstybėms narėms gauti maksimalią naudą. Mes akcentuojame perėjimo prie visiškai elektroninių viešųjų pirkimų svarbą - nuo pirkimo paskelbimo iki elektroninių sąskaitų pateikimo ir apmokėjimo. Tai padės racionalizuoti viešąsias išlaidas, supaprastins pirkimus ir taps nauju ekonomikos augimo šaltiniu", - sako ūkio ministras E. Gustas.

Neformaliame susitikime dėmesys atkreiptas ir į inovatyvių produktų bei paslaugų viešųjų pirkimų svarbą: manoma, kad jie galėtų padidinti tokių prekių ir paslaugų paklausą. Susitikimo metu taip pat diskutuota apie potencialų moterų verslumą, pasižymintį ypatinga socialine reikšme.

Diskutuodami valstybės valdomų įmonių (VVĮ) tema ministrai pabrėžė jų reikšmę valstybių narių ekonomikoms ir konkurencingumui, aptarė poreikį keistis gerąja valstybių narių praktika VVĮ srityje. Aptardami MVĮ klausimą susitikimo dalyviai akcentavo, jog viešasis administravimas turi atitikti MVĮ poreikius ir reikalauti kuo mažesnių sąnaudų. Valstybės narės buvo kviečiamos užtikrinti MVĮ testo taikymą teisėkūroje ir priemones verslo licencijavimo supaprastinimui.

"Mažos ir vidutinės įmonės yra mūsų ekonomikos varomoji jėga, turinti esminį poveikį Europos ūkio raidai. Todėl turime gerinti administracines paslaugas mažoms ir vidutinėms įmonėms bei sumažinti administracines išlaidas", - teigia ūkio ministras E. Gustas.

Pirmininkaujanti Lietuva apibendrins neformalaus ES Konkurencingumo tarybos susitikimo diskusijų rezultatus, o susitikimo dalyvių išsakytos nuomonės padės rengiant ES Konkurencingumo tarybos išvadas.

Trečiadienį švietimo ir mokslo ministrai neformaliame ES Konkurencingumo tarybos ministrų susitikime pratęs diskusijas mokslinių tyrimų temomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)