Prie kai kurių parduotuviu jau lūkuriuoja pirkėjai

Prie kai kurių prekybos ir pramogų centro „Ozas“ parduotuvių pirkėjai lūkuriuoja nuo pat pirmadienio ryto, nors jos ir veikė praėjusią savaitę.

„Aš čia nuo 8 val. ryto, yra žmonių srautas. 9.50 val. prieš atsidarant parduotuvėms, buvo lūkuriuojančių žmonių prie „Peek & Cloppenburg“ ir „Zaros“, nepaisant to, kad jos dirbo ir praeitą savaitę.

Matosi, kad yra saikingas judesys, tačiau visi tvarkingai laikosi atstumų, nėra didelės problemos“, – pasakoja „Ozas“ rinkodaros vadovė Elzė Rudienė.

Prekybos centro atstovė sako, kad saugumą viduje padės užtikrinti srautų matavimo sistema ir žymiai padidintas apsaugos darbuotojų skaičius.

„Apsaugos darbuotojų yra žymiai daugiau, pačiame prekybos centre turime nuolatinį srautų stebėjimą, žinome, kiek patenka žmonių. Jei matysime, kad artėjama prie ribos, kai yra daugiau žmonių, - vienam pirkėjui tenka mažiau kaip 50 kv. m, nebus įleidžiami žmonės į prekybos centrą.

Ploto prekybos centre – pakankamai daug, o prie parduotuvių apsaugos darbuotojai nuolat vaikšto ir stebi situaciją, pačios parduotuvės į visa tai žiūri pakankamai atsakingai, labai retai būna kokių nors problemų ar konfliktų su klientais. Nemanau, kad turėsime šią problemą (srautų reguliavimo – Delfi)“, – komentuoja E. Rudienė.

Atlaisvinus ribojimus, prekybos ir pramogų centras dirbs kiekvieną savaitės dieną nuo 10 val. iki 21 val.

Prekybos ir pramogų centre esantis ir lauko terasą turintis restoranas „Charlie pizza“ veiklą atnaujins nuo balandžio 22 d., kitos maitinimo įstaigos maistą ir toliau teiks išsinešimui. PPC „Ozas“ įsikūręs sporto klubas veiks nuo balandžio 26 d., o mėnesio pabaigoje atsidaryti planuoja ir kino teatras.

Be to, „Oze“ veikiantys prekybininkai prieš atnaujindami veiklą atliko darbuotojų Covid-19 testavimus, o dauguma nuomininkų planuoja tai daryti reguliariai.

Atliko per 300 darbuotojų testų

„Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas sako, kad atvėrus prekybos centrų „Akropolis“ duris Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, šiandien stebimas didesnis lankytojų srautas nei praėjusį pirmadienį. Visgi, anot jo, lankytojų srautas yra nuosaikus.

„Akropoliuose“ šiandien atsidarė praktiškai visos parduotuvės, dar kelios planuoja atverti duris artimiausiomis dienomis. Lankytojus pasitinkame atsinaujinę – Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ naujai įsikūrė ir atsinaujino iš viso 35 parduotuvės“, – komentuoja jis.

Mažmeninės prekybos darbuotojams turintiems kontaktą su klientais ir grįžtantiems į darbą po pertraukos privaloma atlikti Covid-19 testus. Dauguma tokių darbuotojų testams registravosi centralizuotose testavimo vietose. Testavimas vyko ir prekybos centrų patalpose.

„Padėdami savo partneriams, praėjusį savaitgalį suorganizavome papildomą testavimą mūsų nuomininkų darbuotojams. Galime pasidžiaugti, kad iš visuose trijuose „Akropoliuose“ buvo atlikta per 300 testų, visų rezultatai – neigiami“, – sako D. Mertinas.

Į darbą grįžo su šiek tiek nerimo

Klaipėdos prekybos centre „Akropolis“ lankytojų sujudimas buvo stebimas jau nuo ryto, prie kai kurių parduotuvių įėjimų nusidriekė ir nedidelės eilės. Prekybininkų teigimu, klientų daugiau nei įprastai visada būdavo pirmadienio rytais, srautas panašus į savaitgalio.

Drabužių parduotuvės „Stradivarius“ vadovė Aušra Banevičiūtė BNS sakė, kad į darbą grįžo su šiek tiek nerimo, jog gali užplūsti klientai, tačiau pirmoji darbo diena po keturių mėnesių pertraukos prasidėjo sklandžiai.

„Buvo pauzė didelė, daug ką tikriausiai ir primiršę buvome, tą nerimą kėlė ir tai, kad tikėjomės labai didelio srauto nuo pat pirmos valandos atsidarymo, tai pakankamai stresuotas rytas buvo. Bet kadangi gerai viską susidėliojome, namų darbus pasidarėme iš anksto, tai atsidarėme pakankamai ramiai“, – BNS sakė ji.

A. Banevičiūtės teigimu, pirmadienio rytą klientų srautas maždaug dukart didesnis, nei būdavo įprastomis darbo dienomis, tačiau tikėtina, jog po pietų žmonių bus dar daugiau. Anot jos, siekiant užtikrinti saugius atstumus, visos pardavėjos įpareigotos skaičiuoti, jog vienu metu nebūtų daugiau nei 18 žmonių.

Vilniuje esančiame prekybos centre „Panorama“ ryte pamažu rinkose lankytojai, tačiau žmonių dar nebuvo daug. Jame veikiančių parduotuvių atstovai sako pasiruošę darbui ir nekantriai laukiantys klientų.

Tekstilės ir dekoro prekių salono „DecoFlux Home“ vadovė Vaida Mikulskienė taip pat užsiminė, kad iki šiol verslą palaikė elektroninė prekyba ir atsiėmimo punktas, o nuo pirmadienio įsigaliojusiems palengvinimams ruoštasi jau iš anksto.

„Šiandien ta pirmoji diena tokia, bet ji nėra ta tokia netikėta, kad būtų kažkas tokio – vis tiek laukėme, vis tiek ruošėmės, vis tiek tikėjome, kad kažkada atsidarys“, – BNS sakė V. Mikulskienė.

Ji pripažįsta, kad žmonių gali būti nemažai ir tai galimai lems ne pačių prekių poreikis, o „pasivaikščiojimų, pasižmonėjimo, prekių pasižiūrėjimo“ ilgesys.

„Kažkaip manau, kad bus tas anšlagas, bent jau pradžioje (...) Gal ne tiek kad pirkimo prasme, bet tiek, kad žmonės, manau, bent jau pradžioje eis tikrai pasižiūrėti kaip kas – vien tam, kad išeitų iš namų“, – svarstė salono vadovė.

Parduotuvės darbą baigs skirtingu metu

Nuo balandžio 19 dienos, darbo dienomis trijuose „Akropoliuose“ parduotuvės duris atvers 10 val., tačiau darbą baigs skirtingu metu. Vilniaus „Akropolyje“ parduotuvės dirbs iki 22 val., „Maxima“ dirbs nuo 8 iki 23 val., „Eurovaistinė“ ir „Ermitažas“ 8-22 val. Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ parduotuvės dirba 10-21 val., „Maxima“ ir „Eurovaistinė“ – 8-22 val. Maisto, veterinarijos, optikos, ortopedijos parduotuvės, vaistinės, taip pat atskirus įėjimus iš lauko turinčios parduotuvės dirbs ir savaitgaliais.

Prekybos centrus valdančios bendrovės „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas pranešime žiniasklaidai sako, kad dėl COVID-19 pandemijos įvykusi veiklos pauzė leido dar geriau pasiruošti saugaus apsipirkimo patirties kūrimui ir saugiam aktyvaus darbo atnaujinimui.

Vadovaujantis galiojančiais reikalavimais, parduotuvės ir toliau stebės lankytojų skaičių atsižvelgiant į numatytą minimalų vienam asmeniui tenkantį prekybos plotą bei prižiūrės, kad neužeitų daugiau žmonių, nei leidžiama. Prie kai kurių maisto ir kitų būtinų prekių parduotuvių bus palikta tik tiek vežimėlių bei krepšelių, kiek galima įleisti žmonių.

„Akropoliuose“ naudojamos „Sensormatic ShopperTrak“ srautų skaičiavimo sistemos padės prekybos centro valdytojams reguliuoti lankytojų srautus, o specialiai suprogramuotas „Srautų šviesoforas“ – lankytojams planuoti saugesnį apsipirkimą. Interneto svetainėje akropolis.lt visi lankytojai gali realiu laiku sužinoti apie kiekviename iš prekybos centrų esančių pirkėjų kiekį.

Štai pavyzdžiui, šiuo metu dega žalias šviesoforo signalas. Tai reiškia, kad lankytojų srautas Vilniaus Akropolyje nėra didelis.

„Akropoliuose“ dirbančios didelės parduotuvės, tokios kaip „Maxima“, „Ermitažas, „Topo centras“, „Zara“ ir kitos turi savo apsaugos darbuotojus, tačiau ir prekybos centro bendrose erdvėse dirbančių apsaugos darbuotojų skaičius piko valandomis bus kone padvigubintas.

„Apsaugos darbuotojai dalins medicinines kaukes jų neturintiems lankytojams, primins apie būtinybę laikytis saugių atstumų, pagal poreikį padės mažesnėms parduotuvėms reguliuoti srautus. Ir prie prekybos centrų, ir prie atskirų parduotuvių saugiu atstumu yra sužymėtos laukimo vietos – skatiname pirkėjus jų laikytis“, – pasakoja D. Mertinas.

Kokie ribojimai išlieka

Visos parduotuvės, esančios ne turguje, kurios iki šiol buvo uždarytos, galės atsidaryti nuo pirmadienio. Tačiau veikti šeštadieniais ir sekmadieniais naujai atidaromoms parduotuvėms bus draudžiama.

Pačiose parduotuvėse, įskaitant ir veikiančias oro ir jūrų uostų keleivių išvykimo terminaluose, turės būti užtikrinamas bent 20 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui.

Tačiau į prekybos centrą galės įeiti tik tiek lankytojų, kad kiekvienam jų tektų po 50 kv. metrų. Prekybos centruose ar prekybos vietose, kur dominuoja nebūtinosios prekės (plotas užima daugiau nei 50 proc.), lankytojui turės būti užtikrinama ne mažiau kaip 50 kv. metrų ploto, arba vienu metu galės būti aptarnaujamas tik vienas asmuo, paaiškinama nutarime.

Plotas bus skaičiuojamas pagal bendrą prekybos centro, turgavietės ar kitos prekybos vietos prekybos plotą. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paaiškino, kad 50 kv. metrų reikalavimu siekiama išvengti žmonių spūsčių prekybos vietų bendrose patalpose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)