„Sankcijos numato, kad sankcionuotas akcininkas Melničenka (Rusijos oligachas Andrejus Melničenka – ELTA), negali gauti naudos iš Europos Sąjungoje esančių objektų. Lietuvoje yra bandoma šiek tiek gudrauti, tarsi pasakant, kad perimsime įmonės valdymą, akcininkas negaus dividendų ir tokiu būdu įgyvendinsime sankcijas. Bet sankcijos numato, kad nauda yra visapusiška – kas nėra tik dividendai, bet ir veikiantis fabrikas“, – pirmadienį „Žinių radijui” teigė M. Dubnikovas.

„Fabrikas iš esmės išlaiko savo vertę ir tokiu būdu teikia naudą akcininkui. Nes pasibaigus sankcijoms, akcininkas galėtų tarsi grįžti atgal į fabriką ir atgauti turtą, kuris buvo“, – pridūrė jis.

Ekonomistas supranta, kad „Lifosą” norima išsaugoti dėl didelės svarbos Kėdainių regionui ir gerai apmokamų darbo vietų. Visgi, jo manymu, šiuo atveju kompromisų sudarinėti negalima, o vienintelis būdas, kaip jo veiklą būtų galima išlaikyti – nacionalizacija.

„Aš suprantu dramą ir suprantu iššūkius dėl darbuotojų, kurie yra geriausiai apmokami regione, ir bendrovės įtaką regionui. Bet mes turime paklausti savęs: ar vykdome sankcijas ar nevykdome? Nes atsiranda toks plėšymasis, kad tarsi palaikome sankcijas, norime spausti Rusiją ir jos oligarchus visais kampais, bet kai tai liečia mūsų fabriką, tai reikia dirbti, kad jis būtų išsaugotas“, – aiškino jis.

„Iš kitos pusės, atsiranda kitas dalykas, kad tai yra Lietuvoje veikianti įmonė, kuri moka mokesčius ir tai yra problema. Nes šiuo atveju yra neįmanoma sudaryti kompromiso, išsaugojant darbuotojus ir naudą, bet pakenkiant tam, į ką sankcijos nukreiptos, nebent vyktų kažkokie nacionalizavimai, kaip buvo Vokietijoje. Tas pats „Gazprom” valdė dujų saugyklas ir jos buvo grubiai nacionalizuotos“, – paminėjo jis.

ELTA primena, kad liepos 3 d. „Lifosą“ valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, jog bendrovė gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai. Konservavimo metu dalį darbuotojų žadama išsaugoti.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir amoniako trūkumo, Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Reaguodami į šį galimą konservavimą, liepos 26 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir „Lifosa“ nepriklausoma profesinė sąjunga prie Vyriausybės surengė mitingą. Jame dalyvavę profsąjungos nariai reikalavo apsaugoti bendrovę nuo uždarymo, bei švelniau jai taikyti tarptautinių sankcijų taisykles.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė oligarchui Andrejui Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą.

„Lifosos“ valdybos pirmininkas Marcas Hechleris birželio pradžioje teigė, kad gamyklos ateitis priklausys nuo to, ar ji galės būti „EuroChem“ grupės tiekimo ir pardavimų grandinės dalimi, tačiau Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas tuomet sakė, kad toks variantas neįmanomas.

„Lifosos“ vadovas ir jos akcininkės „EuroChem“ darbuotojas Andrijus Savčukas birželį sakė, kad dėl daugiau nei metus trunkančių apribojimų bendrovė jau prarado apie 100 mln. eurų pajamų. „Lifosa“ pernai uždirbo 30,3 mln. eurų grynojo pelno – keturis kartus mažiau nei 2021 metais (120,7 mln. eurų), bendrovės pajamos sumažėjo beveik perpus – iki 274,5 mln. eurų (2021 metais – 526 mln. eurų).

Įmonėje, „Sodros“ duomenimis, rugpjūčio 1 d. dirbo 905 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)