Stiprios ambicijos ir keistos draugystės

Pasak M. Dubnikovo, BRICS organizacija yra sukurta tam, kad sukurtų naują polių, su kuriuo dominuotų pasaulio ekonomika, bet, jeigu pasižiūrėtumėme į jos sudėtį, ten akivaizdžiai dominuoja dvi pagrindinės valstybės.

„Tai yra kinai ir indai. Toks uždavinys yra keliamas kiekvienam, nes visi supranta, kad tas, kas leidžia valiutą, o tai, šiuo atveju, yra Jungtinės Amerikos Valstijos, kontroliuoja didžiąją dalį prekybos – visos žaliavos yra prekiaujamos doleriais ir, tokiu būdu, ji turi didesnes ekonomines galias“, – teigė ekonomistas.

Marius Dubnikovas

Tiesa, tarp BRICS valstybių – ir Rusija, dėl ko vis prabylama ir apie galimą nerimą Lietuvai, esą, jeigu Rusijos ekonomika augs, natūralu, kad augs ir jos karinė galia. Vis dėlto, M. Dubnikovas mano, kad tai – tik tam tikros propagandinės žinutės.

„Rusija, kaip ekonomika, sudaro tik 2 procentus pasaulio ekonomikos, o tai yra 12 kartų mažesnė negu Jungtinių Amerikos Valstijų dalis, kuri sudaro ketvirtį visos pasaulio ekonomikos. Rusija – ji mėgina išnaudoti tą BRICS formatą. Kaip sakant, kai kieme pažįsti du stipresnius draugus ir visiems giriesi, kokie mes esame stiprūs. Šiandien dienai, Rusija neturi nei ekonomikos pasaulinės galios, nes jos dydis yra tarp Ispanijos ir Kanados, nei karinės galios, kas yra akivaizdu, kad ji jau yra apdaužyta, bent šiuo laiko momentu“, – teigė jis.

Pasak pašnekovo, Rusijos ambicijos – gal ir didelės, tačiau jos yra paremtos tik dviejų didelių draugų, tai yra Kinijos ir Indijos galia.

„Klausimas, ar tie du draugai yra nusiteikę taip jau labai draugiškai. Galbūt jiems tiesiog patogu turėti tokį vieną šmaikštų draugą, kuris pasako šiek tiek daugiau, leidžia sau ištransliuoti žinutes ir kartais pamojuoti kumščiu, kai tie du stipruoliai nenori to daryti“, – svarstė M. Dubnikovas.

Putinas pakvietė šalių lyderius į BRICS viršūnių susitikimą Rusijoje

BRICS – nevienalytis darinys

Įdomu ir tai, ką matome Jungtinėse Amerikos Valstijose. Anksčiau Donaldas Trumpas sakė, kad Kiniją reikia pažaboti, o štai prezidentas Bidenas – tarsi atsargiai bando su ja flirtuoti ir visai neseniai priėmė Kinijos lyderį. Anot ekonomisto, tai – labai gerai, esą buvo išleistas garas, kuris kaupėsi jau labai ilgai.

„Atrodė, kad tas pasaulio katilas gali ir sprogti, kai susidurs dvi didžiausios ekonomikos, tai yra Jungtinės Amerikos Valstijos ir kinai. Tas vizitas padarė tikrai daug, tai yra sumažino rizikas. Dėl to krito naftos kainos, dėl to pabrango verslo kainos. Tiesiog – bendras rizikos lygis sumažėjo ir tai rodo, kad tos dvi šalys tarpusavyje bendrauja ir labai gerai, kad rusai, iš tiesų, lieka šiek tiek nuošalyje. Matosi, kad verslas yra verslas, o asmeniškumai nueina į antrą planą“, – situaciją komentavo jis.

Anot M. Dubnikovo, labai svarbu suprasti ir tai, kad BRICS – nėra vienalytis.

„Taip, jos artimiausiu metu gali sudaryti pusę pasaulio ekonomikos, bet tai nėra vienalytis darinys. Indai ir kinai – labai skirtingos valstybės. Viena yra didžiausia pasaulio demokratija, o kita – sakykime, komunistinė. Tai yra labai skirtingos ir turinčios skirtingus interesus valstybės, tame pačiame regione. Vakarų pasaulis yra daug labiau sutelktas, ypatingai dabar, vien tik ideologiškai, religiškai ir visais kitas aspektais“, – teigė jis.

Tačiau vis svarstoma, ar Vakarai patys neužaugino „kiniško drakono“, kai didieji prekiniai ženklai vis dairydavosi pigesnės gamybos ir būtent Kinijoje įsteigdavo savo gamyklas? Pasak M. Dubnikovo, nors Vakarai davė ir technologijas, ir prekinius ženklus, ir būdus, kaip dirbti, vis dėlto, tai rodo ir tam tikrą kinų išmintį.

„Jie sugebėjo priimti visa tai. Tas verslas galėjo nukeliauti į tą pačią Indiją, galbūt į Indoneziją, galbūt į Afriką, pagaliau, kur yra didžiausias gimstamumas ir daugiausiai žmonių gimsta, bet akivaizdu, kad tie regionai negalėjo priimti.

Reiškiasi, kinai sugebėjo priimti Vakarų pasaulį, galbūt kartais netgi apiplėšti, bet tas tango buvo pradėtas šokti ir iš to išlošė visos pusės, tai yra tiek Vakarai, nes gavo pigesnę produkciją ir taip konstravo savo ekonomiką, tiek kinai, tik klausimas, ar, labai praturtėjus, paskui nekyla noras iš tango pereiti į šokį su kardais? To nesinorėtų daryti“, – teigė ekonomistas.

BRICS susitikimas

Ką BRICS įsigalėjimas reikštų paprastam vartotojui?

Pasak M. Dubnikovo, kalbant apie galimą BRICS įsigalėjimą, svarbu suprasti, kad tai – tik tam tikras galios persiskirstymas.

„Vis tik, pinigų srautai yra svarbu ir, jeigu, pavyzdžiui, tos penkios pagrindinės šalys, plius dar kelios pridėtos, iš tiesų perkops pusę pasaulio ekonomikos – jie gali pradėti teikti savo pasiūlymus, į kuriuos, galbūt, teks atsižvelgti.

Ką lietuviui tai reiškia? Tai reiškia, kad kainos gali padidėti, nes jie norės daugiau pinigų ir turės galią to paprašyti. Kitas dalykas, mes galime sulaukti ir ekonominio dominavimo, ir galbūt pradės belstis investicijos iš Indijos, Kinijos. Tokių bandymų yra buvę, tačiau klausimas, ar tokioje kultūroje mes norėtumėme gyventi? Galbūt, mums Vakarų pasaulis yra priimtinesnis“, – aiškino ekonomistas.

Anot jo, jeigu BRICS užaugtų taip stipriai, kaip yra prognozuojama, JAV ir Europa vis tiek išliks ten, kur ir yra.

„Jie vis tiek vartos tas prekes, kurias pigiau pagamina būtent BRICS šalys, tiesiog galbūt derybinė galia bus šiek tiek skirtinga“, – teigė M. Dubnikovas.

BRICS susitikimas

Visą pokalbį rasite LNK portale: