Prekybininkai apėjo draudimą


Anot G. Aleksaitės, pardavėjai tepakeitė prekių pavadinimus, kurie ir toliau išliko patrauklūs vartotojams.

„Jie nebeįvardija ar tai bananų, braškių ar kokios arbatos, o tiesiog pavadina nedraustinu pavadinimu ir toliau prekiauja, iš esmės, ta pačia, draustina preke“, – aiškino pašnekovė.

Goda Aleksaitė

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba atliko su elektroninių cigarečių prekyba susijusį tyrimą ir aplankė parduotuves. Anot G. Aleksaitės, rezultatai nuliūdino.

„37 bandiniai buvo paimti ir 34 iš jų buvo patvirtinti, kad juose yra draustini kvapai. Šiandien dienai dar 8 pateikėme Danijos laboratorijai ir dar 40 planuojame. Iš tiesų, laboratorijos tyrimas mums yra reikalingas, nes toliau yra teisminiai ginčai ir mes turime būti tikri, turime turėti patvirtintus įrodymus“, – pasakojo ji.

Anot pašnekovės, laboratoriniai tyrimai Danijoje atliekami dėl to, kad Lietuvoje galinčių atlikti tokius tyrimus nėra.

„Mes prieš metus paieškas buvome paskelbę pasaulines ir atsirado būtent Danijos laboratorija, akredituota laboratorija, kuri galėjo suteikti šią paslaugą“, – teigė G. Aleksaitė.

Baudos prekybininkams


Anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovės, prekybininkams jau buvo skirtos baudos.

„Šiai dienai yra jau 10 nutarimų, 4 iš jų, deja, apskųsti, už 5 susimokėtos baudos, o 1 nutarimas dar nėra įsigaliojęs“, – dalijosi pašnekovė.

Elektroninės cigaretės

Anot jos, nors 4 nutarimai buvo apskųsti, tačiau, tarnybos manymu, pažeidimai buvo akivaizdūs.

„Na, mūsų, deja, keli pardavėjai ginčija, kad ta laboratorija nėra tinkamai akredituota ir, kad mūsų specialistai netinkamai tą nustatė. Šiuo atveju, tikiuosi, kad teismas patvirtins mūsų sprendimą“, – dalijosi G. Aleksaitė.

Anot moters, baudos pardavėjams siekia nuo 750 iki 2000 eurų.

Kaip sustabdyti kelią prekybininkams?


Nors baudos prekybininkams siekia nemažas sumas, tačiau parduotuvėse elektroninių cigarečių su skoniais ir kvapais vis tiek galima rasti. G. Aleksaitė atskleidė, kaip tokius prekybininkus būtų galima pažaboti.

„Kaip ne vieną kartą ir sakiau, čia reikia sutelktinių pastangų ir, netgi, visos visuomenės ir bendruomenės: nuo mokymo, edukacijos, nes tai, iš tikrųjų, yra nukreipta į paauglius, kuriems tai yra labai patrauklu savo kvapais, skoniais.

To imasi ir Sveikatos apsaugos ministerija ir mūsų kolegos – Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamentas, yra inicijuotos ir Seimo įstatymo pataisos šiandien dienai, nes mūsų tas praktinis įgyvendinimas, kaip matome, deja, bet nelabai veiksmingas ir tikėtina, kad ir sankcijos nelabai atgrasančios“, – teigė ji.

Elektroninės cigaretės

Pasak pašnekovės, reikia tikslinti ir kai kuriuos teisinio reguliavimo mechanizmus.

„Mes šiandien dienai priėmėme nutarimą. Didžiausia sankcija būtų atimti licenciją tiems nesąžiningiems verslininkams, bet ir čia mes negalime to padaryti, kadangi kiekvienas nutarimo apskundimas teismui stabdo jo galiojimą, kas nėra pagrindas licenciją atimti“, – teigė ji.

Anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovės, Seimo įstatymų pataisos galėtų daug pakeisti.

„Jos, iš esmės, nustatytų pačius reikalavimus, kaip ir šiandien dienai yra nustatyta įprastam, tradiciniam tabakui, tai yra labai susiaurintų ratą ir mūsų tarnybai suteiktų įgaliojimus nustatyti draudžiamų medžiagų sąrašą. Tiesiog, tai būtų aiškesnis reglamentavimas, nes šiandien dienai tą ginčija ir verslas, kad mūsų mandatas nėra iki galo aiškus ir apibrėžtas“, – teigė G. Aleksaitė.

Visą reportažą galite rasti LNK: