Asociacijos preliminariais duomenimis, atrakcionas „Move-it“, kuriame trečiadienį dingus elektrai beveik valandą devyni vaikai kabojo žemyn galva, nebuvo apsidraudęs. Anot pašnekovo, tokios įmonės neturi pareigos draustis.

„Keista, kad jie nekomentuoja, ar yra apsidraudę. Galima įtarti, kad jie neturi draudimo, nes kitaip pasisakytų“, - kalba A. Romanovskis. Anot jo, leidimus tokiems atrakcionams išduoda savivaldybės, jos ir galėtų reikalauti, kad įmonės būtų apsidraudusios civilinės atsakomybės draudimu, ypač kai šias galima priskirti padidintos rizikos veiklai.

Draudikų atstovas pasakoja, kad dalis transporto įmonių ant bilietų rašo, kad jų keleiviai yra apdrausti, tokius liudijus viešai turi notarai, paprastai draudžiasi ir prekybos centrai.

„Gal vartotojų organizacijos galėtų nurodyti, kad atrakcionų paslaugas teikiančios įmonės draustųsi civilinės atsakomybės draudimu, kad būtų prievolė skelbtis“, -sako Draudikų asociacijos vadovas. Anot jo, priklausomai nuo draudimo poliso galima draustis ir dėl neturtinės žalos, kada draudikai atlygintų ir žalą dėl didelio išgąsčio, kitų nepatogumų. Tas pats galioja ne tik karuselėms, bet ir įvairiems pramogų parkams.

Anot jo, šoką patyrusių vaikų tėvai turėtų iš karto kreiptis į gydytoją, kad būtų įvertina padaryta žala.

„Jeigu aiškiai diagnozuojama, kad vaikai patyrė šoką, tai neturtinė žala (...). Jeigu nėra draudimo, įmonė su tėvais turi susitarti taikiai, arba aiškintis teisme“, - sako A. Romanovskis.

Kybo žemyn galva beveik valandą

Trečiadienio vakarą Palangoje, Basanavičiaus gatvėje esančiame atrakcionų parke, dingus elektrai viename iš atrakcionų aukštyje žemyn galva liko kyboti devyni vaikai.

Incidentas įvyko, kai „Move-it“ atrakcione dingo elektra. Pirmomis akimirkomis vaikai ir pramogą stebėję tėvai labai neišgyveno, bet kai paaiškėjo, kad išsilaisvinti taip paprastai nepavyks, kilo panika.
Vaikai užstrigo kelių metrų aukštyje. Juos tvirtai laikė saugos sistema.

Išlaisvinti į keblią padėtį pakliuvusių parko lankytojų buvo iškviesti gelbėtojai ir medikai. Palangos ugniagesiai atsigabeno automobilines kopėčias. Iš Klaipėdos atvyko automobilinis keltuvas.

Beveik po valandos parką prižiūrintiems specialistams pavyko atkurti elektros tiekimą ir vaikus nuleido ant žemės.

Keli vaikai apžiūrai nuvežti į ligoninę. Po ilgo buvimo žemyn galva vaikai skundėsi aptirpusiomis galūnėmis, galvos svaigimu, pykinimu.

Vietos pareigūnai teigė tokio incidento nepameną. Parko prižiūrėtojai įvykio nekomentavo.

Šie olandų atrakcionai Palangoje veikia be savivaldybės leidimo. Nedelsiant sustabdyti nelegalią veiklą yra nurodę ir teismai, tačiau teismų nutartys vis skundžiamos aukštesnės instancijos teismams. Kol vyksta bylinėjimasis, olandų atrakcionai Palangoje veikia toliau, nepaisant nurodymo nedelsiant nutraukti veiklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją