Statistikos departamentas vakar pranešė, kad Lietuvoje vartojimo prekės rugpjūtį, palyginti su liepa, pabrango 0,2 proc., o bendram vartojimo kainų pokyčiui didžiausią įtaką darė didesnės transporto prekių ir paslaugų, drabužių ir avalynės kainos bei maisto produktų, nealkoholinių gėrimų, vandens, elektros energijos, dujų ir kito kuro kainų sumažėjimas. Latvijos statistikai išvadų dar nepateikė, bet šios šalies rinkos ekspertai prognozuoja, kad ir drabužiai, ir avalynė rugpjūtį pigo.

Drabužių ir avalynės kainų tendencijos dviejose kaimyninėse valstybėse, kurių panašios ekonomikos galimybės, išsiskyrė, tačiau "Danske bank" vyriausioji analitikė Baltijos valstybėms Violeta Klyvienė čia neįžvelgė prieštaravimų.

"Lietuvoje, kaip ir Latvijoje, aprangos kainų kaitą lėmė sezoniškumas, tačiau kryptys buvo priešingos. Mat Latvijoje anksčiau prasidėjo išpardavimai, o į Lietuvą anksčiau atkeliavo naujos kolekcijos", - tikino ji. Šią tendenciją, pasak jos, analitikai mato labai ryškiai, todėl po mėnesio kito apranga veikiausiai ims pigti ir Lietuvoje.

SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė prognozėms pasilieka didesnį rezervą. Pasak jos, Lietuvoje rugpjūtį drabužių ir avalynės kainos paprastai mažėdavo, todėl praėjęs mėnuo analitikus nustebino.

"Avalynės ir drabužių kainos mažėjo ir birželį, ir liepą. Gal naujų kolekcijų atvežimas šiemet pasislinko laike", - spėliojo ji. Analitikė atkreipia dėmesį į tai, kad Lietuvoje ne tik apranga, bet ir daugelis kitų vartojimo prekių brangsta ganėtinai sparčiai, o mūsiškės drabužių ir avalynės kainos jau didesnės už vidurkį Europos Sąjungos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)