„Bendradarbiaujame su visomis institucijomis ir padarysime viską, kad nelaimės priežastys būtų kuo greičiau nustatytos. Šiandien pradėjome vidinį veiklos tyrimą, tad noriu tikėti, kad netrukus turėsime kiek daugiau atsakymų nei turime dabar“, – pranešime sakė M. Ugianskis.

„Turimi duomenys rodo, kad suveikė automatinė priešgaisrinė sistema patalpų viduje, pradėjusi gesinti atsiradusį ugnies židinį, kuris gelbėtojų pastangų dėka buvo pilnai užgesintas“, – pridūrė jis.

Pagrindinė „DP Acetate“ veikla – dirbtinio pluošto siūlų gamyba iš acetilceliuliozės pluošto tirpinant jį acetone ir vėliau įrengimais filtruojant ir formuojant siūlus. Juridinių asmenų registro duomenimis, per 2022 m. buvo pagaminta 3678 tonų tokių siūlų, o 3486 tonų parduota į Europos ir Azijos rinkas.

2019 m. įsteigta „DP Acetate“ nuo 2020 m. turi taršos leidimą, leidžianti vykdyti acetatinių siūlų gamybą. Taip pat, anot nepriklausomų auditorių, įmonė nustatyta Aplinkos apsaugos teisės aktų tvarka atsiskaitė valstybinėms institucijoms ir parengė privalomas ataskaitas.

Bendrovės pardavimų pajamos per 2022 m. padidėjo 31 proc., ir siekė 19,9 mln. eurų. Šiuo laikotarpiu grynasis pelnas siekė 1,5 mln. eurų.
Įmonė įrengta „Dirbtinio pluošto“ teritorijoje, Pramonės pr. 4, Kaune. Nekilnojamojo turto registro duomenimis, šio sklypo plotas yra 10,38 hektaro.

Trečiadienį pranešta, kad dėl galimų aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių bei darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimų Policijos departamentas pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Tyrimo metu įrodžius, kad darbdavys ar įgaliotas asmuo pažeidė teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, ir dėl to įvyko sunkus ar mirtinas nelaimingas atsitikimas darbe arba atsirado kitokių sunkių padarinių yra baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki 8 metų.

Tuo metu, pažeidus teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar vykdoma pavojinga veikla, priežiūros ar naudojimo taisykles, jeigu tai sukėlė pavojų žmogaus gyvybei ar sveikatai arba dėl to galėjo būti padaryta didelė žala orui, žemei, dirvožemiui, vandeniui, gyviesiems organizmams, organinėms ir neorganinėms medžiagoms ar antropogeniniams komponentams arba atsirasti kitų sunkių padarinių bet kuriam iš šių aplinkos elementų, yra baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu ar laisvės atėmimu iki 3 metų.

Sistemingai pažeidinėjant nustatytas aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar vykdoma pavojinga veikla, priežiūros ar naudojimo taisykles atsakingas asmuo yra baudžiamas bauda, areštu, ar laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Pažeidus abu įstatymus yra baudžiamas ir juridinis asmuo. Tokie prasižengimai yra nusikalstami ir tais atvejais, kai padaryti dėl neatsargumo.

ELTA primena, kad antradienį Bendrasis pagalbos centras 14.38 val. skubios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 gavo pranešimą apie tai, kad Kauno m., Pramonės g. 4, gamybiniame pastate įvyko sprogimas, kilo gaisras. Pasak policijos, gaisro metu apdegė pastato vidaus patalpos bei nukentėjo 1994 ir 1996 m. gimę įmonės darbuotojai. Vyrai dėl nudegimų gydomi ambulatoriškai.

Kaip antradienį skelbė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), „DP Acetate“ įmonėje kilusio gaisro metu sudegė apie 6,5 kubinių metrų tirpalo sumaišyto su acetonu. Nurodyta, jog departamentas pradės neplaninį įmonės patikrinimą, bus paimti aplinkos oro, kietųjų dalelių, lakiųjų organinių junginių ir nuotekų mėginiai tyrimams.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai perspėjo aplinkinius gyventojus vengti gaisravietės vietos bei neatidarinėti langų. Visgi, reaguojant į tai, kad gaisro poveikis buvo lokalus, poveikio gyventojų sveikatai tyrimai gyvenamosiose ir visuomeninės paskirties patalpose nebus atliekami.

Pastarąjį kartą AAD įmonės planinį išplėstinį patikrinimą atliko praeitų metų gruodžio 8 d., jo metu tikrinta gamybos metu susidarančių nuotekų, atliekų ir oro taršos valdymas, bet aplinkosauginių pažeidimų nenustatyta.