„Aš labai tikiuosi, kad Lietuvoje mes kaip tik įdarbinsime robotus ir naudosimės visomis tomis geromis galimybėmis, kad jie sumažintų mums rutininį darbą, rankiniu būdu atliekamus darbus. Aš manau, kad ir ta globalizacija labai geras dalykas yra, kad lietuviai gali dirbti JAV rinkai, JAV kompanijose. Aš manau, kad tuo reikia džiaugtis“, – dalinasi pašnekovas.

„Kita vertus, čia galima turbūt akcentuoti, kad dirbtinis intelektas vis dar nėra toks taip stipriai pažengęs ir, kad, vis dėlto, tą darbą turi užbaigti žmogus. Tas iš tikrųjų džiugina“, – priduria V. Dirma.

Kokius darbus ateityje pakeis robotai ir dirbtinis intelektas?

„Visų pirma, žemos kvalifikacijos reikalaujančius darbus, rankiniu būdu atliekamus darbus, tarkime, duomenų suvedimo darbus, vėlgi, tuos darbus, kurie yra, iš esmės, rutininiai, vieno ar keleto funkcijų reikalaujantys darbai ir taip pat tie darbai, kur mažai tobulėjimo gali būti. Tiesiog tu juos padarei ir pamiršai. Tai čia gali robotai mums labai padėti ir išlaisvinti žmones nuo rutininių, nuobodžių darbų“, – teigia V. Dirma.

„Sandėliavimo sferoje, matyt, irgi, kad iškrauti taip vadinamas fūras, nereikės žmogui sėsti už to mažo automobiliuko, pakrovėjo ir tą daryti. Manau, kad čia dirbtinis intelektas ir robotizacija mums labai pagelbės, skaitmenizacija ta pati“, – aiškina jis.

Virgilijus Dirma

Asociacijos „Infobalt“ vadovo teigimu, galima tikėtis, kad robotai greitu metu pakeis ir mūsų kasdien naudojamą transportą. Anot jo, įprastus autobusų vairuotojus robotai pakeis tada, kai turėsime išties gerą ryšį.

„Dabar jau vyksta testavimai ir, praktiškai, nėra klaidų, nėra avarijų. Tai čia irgi, sakyčiau, džiaugsmas yra“, – teigia V. Dirma.

Į kokias profesijas jau nebereikėtų žvalgytis? Kokių darbų nebeliks?

„Nesinori gąsdinti gerų specialistų, iš tikrųjų, bet, manau, kad netolimoj ateity vertėjų nebeliks, tarkim, kasininkų tų pačių, duomenų suvedimo operatorių, klientų aptarnavimo operatorių neliks“, – teigia pašnekovas.

V. Dirmos teigimu, tam tikrų specialistai jau ir anksčiau buvo gąsdinami, kad jų darbo vietas atims tam tikros programos, tačiau taip neatsitiko.

„Tie patys psichologai labai reikalingi, nors ir mašinos yra įdarbinamos, bet žmonės neturi su kuo pasikalbėti. Reikalingi yra virtualūs asistentai, bet jie, vis dėlto, neatstoja tos bendravimo galimybės“, – teigia jis.

„Gal toks pikantiškas momentas yra, esu girdėjęs, kad yra sakoma, kad sekso pramonėje labai dirbtinis intelektas gali padėti, bet čia turbūt kitos laidos tema“, – priduria pašnekovas.

Jau dabar dirbtinis intelektas sugeneruoja tekstą, o žmogui belieka jį pataisyti ir suredaguoti. Ar gali nebelikti darbo net ir kūrybininkams, rašytojams?

„Supraskime, kad dirbtinis intelektas – jis tik kopijuoja žmogaus emocijas. Jis nėra empatiškas. Visos darbo vietos, kur reikia daug empatijos ir emocinio intelekto, aš manau, išliks ir kaip tik bus dar labiau paklausesnės, žmonės galės kažkuria prasme persikvalifikuoti“, – faktą paneigia V. Dirma.

Anot jo, galime tikėtis, kad kūrybinis darbas tikrai išliks, tačiau dirbtinis intelektas padės atlikti tam tikras funkcijas.

„Mene, vėlgi, mano pažįstami menininkai sako, kad ten irgi labai daug rutininio darbo: dažus maišyti, drobę paruošti, kur nėra labai toks kūrybos darbas“, – teigia pašnekovas.

V. Dirma pastebi, kad jau ir dabar kūrėjai pardavinėja skaitmeninius meno kūrinius. Anot jo, kūrėjai užduoda dirbtiniam intelektui tema, o jis sugeneruoja ir paruošia paveikslą.

„Tą labai sėkmingai padaro dirbtinis intelektas ir, kiek žinau, labai sėkmingai parsiduoda. Tai čia gal irgi gali padėti tas dirbtinis intelektas“, – teigia jis.

„Gal kažkokius paprastesnius scenarijus galės parašyti dirbtinis intelektas, bet aš netikiu, kad dirbtinis intelektas greitai galėtų sukurti kokį filmą apie Titaniką, kur visi gale verkia. Na nėra tų emocijų pas dirbtinį intelektą.

Gal gali nukopijuoti, gali didelius duomenis, didelius duomenų kiekius greitai apdoroti ir pateikti tam pačiam kūrėjui, kad jis galėtų išsirinkti, bet galutinis proceso valdytojas, užsakovas ir kūrėjas yra žmogus, ir išliks žmogus“, – teigia V. Dirma.

Visas pokalbis per LNK: