2012 m. paskutinį ketvirtį, palyginti su analogišku ankstesnių metų ketvirčiu, Didžiosios Britanijos BVP nepasikeitė, nors ekspertai prognozavo, kad rodiklis išaugs 0,2 proc.

Tad ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį Didžioji Britanija vėl priartėjo prie recesijos, iš kurios jai pavyko išsikapstyti trečiąjį 2012 m. ketvirtį. Tris ketvirčius iš eilės (2011 m. paskutinį ketvirtį ir 2012 m. pirmąjį bei antrąjį ketvirčius) šalies ekonomika traukėsi; antrąjį 2012 m. ketvirtį buvo užfiksuotas didžiausius BVP nuosmukis nuo 2009 metų.

Aktyvumas Didžiosios Britanijos paslaugų sektoriuje ketvirtąjį 2012 m. ketvirtį buvo silpnas, pramonės gamyba susitraukė 1,8 proc.

Kiek anksčiau Anglijos centrinio banko vadovas Mervynas Kingas pareiškė, kad prireiks nemažai laiko, kol pavyks sugrįžti į ikikrizinį lygį, nes Didžiosios Britanijos ekonomikos atsigavimas priklauso nuo situacijos euro zonoje.

"Po gilios bankų krizės aš abejoju, ar galėsime greitai sugrįžti į ekonomikai bei finansams palankų lygmenį. Bijau, kad tai gali užtrukti", - sakė M. Kingas.

2012 m. gruodį tarptautinė reitingų agentūra "Standard & Poor's" (S&P) patvirtino ilgalaikį Didžiosios Britanijos skolinimosi reitingą AAA, bet pakeitė reitingo perspektyvą iš „stabilios“ į „neigiamą“, o tai reiškia, kad agentūra gali sumažinti šalies reitingą per artimiausius dvejus metus. Kaip pažymima agentūros pareiškime, reitingas gali būti sumažintas, jeigu šalies ekonomikos augimas strigs ir bus netolygus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)