Šiemet paukštynų pardavimų apimtis nuolat mažino pigusi paukštienos produkcija, tačiau pastaruoju metu kainos stabilizavosi.

"Atpigus produkcijai, kas mėnesį vidutiniškai gavome maždaug 1 mln. litų pajamų mažiau nei pernai, tačiau paskutiniu metu kainos stabilizavosi ir jei tokios išsilaikys toliau, bendrovės veiklos rodikliai turėtų gerėti",- Eltai sakė "Vilniaus paukštyno" vyriausioji finansininkė Antanina Bielinytė.

Per penkis šių metų mėnesius "Vilniaus paukštynas" pardavė produkcijos už 24,653 mln. litų, arba 15,2 proc. mažiau nei 2002 metų sausį-gegužę (29,08 mln. litų), tik gegužės mėnesį už 5,038 mln. litų - 19 proc. mažiau ( 6,219 mln. litų). Kiekine išraiška skirtumas nėra didelis - šiemet per penkis mėnesius parduota 3839 tonos produkcijos, pernai - 3875 tonos.

"Kaišiadorių paukštynas" per minėtą laikotarpį šiemet pardavė gaminių už 18,1 mln. litų, arba 11,7 proc. mažiau nei 2002 metų sausį-gegužę (20,5 mln. litų). Abu paukštynai toliau tęsia rekonstrukciją ir tikisi jau kitąmet gauti leidimus eksportuoti atšaldytą paukštieną į Europos Sąjungos šalis. Šiuo metu paukštynų eksportas yra nedidelis - daugiausia gaminių išvežama į Latviją. Į ją tiekiama keli procentai produkcijos.

J. Bielinytės teigimu, didinti eksporto dalį į Latviją dabar neapsimoka dėl valiutų kursų svyravimų - smunkantis JAV dolerio kursas turi neigiamos įtakos išvežamos paukštienos kainoms.

"Kauno grūdai", turintys 29,3 proc. "Vilniaus paukštyno" akcijų, yra pateikęs Konkurencijos tarybai prašymą leisti vykdyti tolesnę koncentraciją ir įsigyti 85 proc. paukštyno akcijų. Apie 33 proc. "Vilniaus paukštyno" akcininkų yra smulkūs.

Pasak paukštyno finansininkės, didelio akcijų judėjimo nėra, tad esminių pokyčių dėl paketų persidalijimo dar neįvyko. "Vilniaus paukštynas" rekonstrukcijai iš SAPARD fondo jau gavo 2,8 mln. litų paramos lėšų ir parengti dokumentai gauti dar 760 tūkst. litų, o iš viso jam suteikta 6,5 mln. litų šio fondo parama. "Kauno grūdų" vadovas Tautvydas Barštys tikina, kad ir "Kaišiadorių paukštynas" suspės įgyvendinti investicijų programą ir sėkmingai konkuruoti ES rinkoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją