Didžiųjų prekybos tinklų atstovai sako, kad žmonės prieš Šv. Velykas daugiausiai perka tai, kas reikalinga šventiniam stalui, todėl kartais išauga kiaušinių, žuvies, mėsos ir saldumynų pardavimai, tačiau nevengiama įsigyti ir simbolinių dovanėlių.

„Iš dekoracijų ir papuošimų populiariausios prekės yra kiaušinių dažai, pinti krepšeliai bei lėkštės“ - sako prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Ypač didelės paklausos per Velykas sulaukia mažesnės simbolinės dovanėlės ir šventiniai saldumynai, - antrina „Iki“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta. - Neabejotinas saldumynų lyderis jau ne pirmus metus yra šokoladiniai kiaušiniai, tai viena mėgstamiausių velykinių dovanų vaikams. Planuojame, kad dėl gausesnio asortimento, Velykinė prekyba bus aktyvesnė, nei pernai, tačiau pasinaudoję akcijomis pirkėjai išleis maždaug tiek pat.“

Prekybos centrai žada nuolaidų tiek įvairiems maisto gaminiams, tiek suvenyrams.

Perka staltiesių ir papuošimų

„Maxima“ skelbia, jog prieš Velykas prekybos tinklo interneto svetainėje atlikta apklausa parodė, kad apie ketvirtadalį apklaustųjų kasmet perka naujų atributų šventei – staltiesių, dekoratyvinių margučių ir kitų prekių.

„Rimi“ duomenimis, prieš šventes taip pat gausiai perkama servetėlių, žvakių bei indų stalo dekoravimui.

„Velykinių dažų, servetėlių, žvakių, įvairių šventinių dekoracijų pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 30 proc. Iš dekoracijų daugiausiai parduodame plastikinių margučių. Siekdami padėti pirkėjams susikurti šventišką nuotaiką, pasiūlėme naujieną – kiaušinių ridenimo lovelį, kurį specialiai pagamino pagal mūsų užsakymą. Smagu, kad ši prekė labai populiari tarp mūsų pirkėjų“, - dėsto “Rimi Lietuva” viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

„Iš visų Velykoms skirtų prekių daugiausiai nuperkama kiaušinių dažų“, - apibendrina „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Smulkieji prekybininkai: šventinė nuotaika nesijaučia

Tačiau Lietuvos smulkiuosius verslininkus ir prekybininkus vienijanti asociacija nusiteikusi ne taip optimistiškai – esą prekybininkams turgavietėse pasikalbėjus su pirkėjais, paaiškėjo, kad kas antras - trečias žmogus planuoja šventėms apsipirkti Lenkijoje.

„Labai daug žmonių šiomis dienomis išvažiuoja į Lenkiją apsipirkti: smulkieji prekybininkai klausė pirkėjų, ką šie planuoja įsigyti prieš šventes, ir praktiškai kas antras - trečias žmogus atsakė, jog važiuos į Lenkiją apsipirkti, nes pasiskaičiavo, kad taip labiau apsimoka, o jei dar kooperuojasi su draugais tai apsimoka dar labiau. Tikrai turbūt lenkų valdžia svarstys klausimą, kaip pastatyti paminklą Lietuvos valdžiai už tai, kad keliama Lenkijos ekonomika“, - svarsto asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Pasak jos, vangesniems pardavimams prieš Šv. Velykas turės ir tai, kad žmonės reikalingų atributų ir puošmenų artėjančiai šventei įsigijo per gausias Kaziuko muges.

„Per Kaziuko mugę buvo pateikta labai daug įvairiausių suvenyrų Šv. Velykoms ir žmonės tikrai pasinaudojo didžiuliu pasirinkimu, apsipirko, tad dabar didelio susidomėjimo velykiniais suvenyrais ir prekėms nesijaučia. Juolab, kad didieji prekybos centrai yra privežti suvenyrų ir, be abejo, žmonės ir ten pirks. Aišku, ateis pirkėjų ir į turgavietes, nes tradiciškai ir čia bus šventinių prekių, pavyzdžiui, šventinių margučių kolekcijų, bet galiu drąsiai pasakyti, kad tokio šventinio subruzdimo kaip anksčiau, kai žmonės prieš savaitę pradėdavo apsipirkinėti, nesijaučia“, - sako ji.

Z. Sorokienė pastebi, kad apskritai turgavietės, palyginti su pernai, žymiai ištuštėjo.

Šiemet pirmoji Šv. Velykų diena bus balandžio 8-ąją, o ateinantis savaitgalis truks tris nedarbo dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją