Pagal Rusijos vyriausybės patvirtintą nutarimą dėl žalios naftos ir mazuto eksporto muitų padidinimo, eksportuojamos naftos muitas didinamas 35 procentais - nuo 20 iki 27 eurų už toną, mazuto išaugs 67 procentais - nuo 12 iki 20 eurų už toną.

Nutarimas įsigalios praėjus vienam mėnesiui nuo jo paskelbimo oficialiame valstybės žinių laikraštyje "Rosijskaja gazeta".

Tačiau kada konkrečiai nutarimas bus jame išspausdintas, nepranešama.

Rusijos vicepremjero Viktoro Christenkos, vadovaujančio Apsaugos priemonių užsienio prekyboje ir muitų politikos komisijai, kuri praėjusią savaitę pateikė vyriausybei naujas rekomendacijas dėl muitų pakeitimo, teigimu, didesni naftos bei mazuto eksporto muitai turėtų įsigalioti nuo rugpjūčio mėnesio.

Kaip teigė Lietuvos ūkio ministerijos Eksporto ir importo reguliavimo departamento direktorius Rimantas Šėgžda ir kuro strategijos skyriaus viršininko pavaduotojas Vytautas Aršauskas, "Mažeikių nafta" neišvengiamai bus priversta naftą pirkti brangiau ir branginti vidaus rinkoje parduodamą produkciją.

Tuo tarpu "Mažeikių naftos" rinkodaros direktoriaus pavaduotojas Stasys Ilakis tikina, kad eksporto tarifų didinimas kainai įtakos neturės, nes Rusija negali parduoti naftos brangiau už rinkos kainą.

"Rusija ir pernai ne kartą didino eksporto tarifus, tačiau degalų kainai tai įtakos neturėjo", - tvirtino S.Ilakis.

Ūkio ministerijos pareigūnai sako, kad dėl tokio Rusijos žingsnio benzinas irgi brangs, tačiau kur kas mažiau, nei padidėjo eksporto tarifai.

Specialistai mano, kad tokiu žingsniu Rusijos valdžia siekia papildyti valstybės biudžetą ir priartinti parduodamos žalios naftos kainą prie pasaulio rinkoje parduodamos naftos kainos.

Pernai "Mažeikių naftos" parduodamo A-95 benzino kaina padidėjo 26 procentais, o A-92 - 28 procentais. Dyzelinių degalų kaina išaugo 62 procentais, o mazuto - 105 procentais. Mažmeniniame prekybos tinkle degalų kaina per praėjusius metus padidėjo 36,5 procento.