Didelis vadinamųjų įmonių–zombių skaičius Vokietijoje turėtų „rimtą įtaką mūsų ekonomikos produktyvumui“, pažymėjo Christianas Sewingas, sakydamas kalbą Frankfurte.

„Zombiais“ vadinamos įmonės, kurios išgyvena palaikomos vyriausybės subsidijų ar paramos, taip leidžiant joms išvengti bankroto, kurį kitu atveju tokios įmonės turėtų paskelbti, ir yra laikomas neefektyvumo varikliu ekonomikoje.

Prasidėjus pandemijai, kanclerės Angelos Merkel vyriausybė pažadėjo skirti daugiau nei 1 trln. eurų paramą įmonėms ir gyventojams, įskaitant paskolas, dotacijas ir valstybės remiamas trumpesnių darbo valandų programas.

Ch. Sewingas pacitavo kredito agentūros „Creditreform“ tyrimą, kuriame teigiama, kad dėl gelbėjimo priemonių, susijusių su pandemija, tokių įmonių–zombių skaičius Vokietijoje gali padvigubėti iki šeštadalio visų bendrovių skaičiaus.

Pasak banko vadovo, tai būtų labai žalinga ekonomikai „tuo metu, kai COVID-19 pagreitino daugelį struktūrinių perversmų – pradedant skaitmeninimu ir baigiant spaudimu veikti tvariau – ir kai ekonomika turi nepaprastai greitai prisitaikyti“.

O diena anksčiau buvęs Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghi pažymėjo, kad vyriausybės turėtų naudoti paramos programų lėšas kurti darbo vietas jaunimui, o ne remti darbo vietas tiems, kurie jau jas turi.

„Subsidijos turės mažėti, bet tuo pačiu bus kuriamos darbo vietos, – kalbėjo M. Draghi, kurio žodžius pacitavo „Bloomberg News“. – Labai gerai, jei vyriausybėms pavyks duoti darbo ir nutraukti subsidijas, ir tai vėlgi bus ypač naudinga jauniems žmonėms.“

ECB skyrė 1,35 trln. eurų ekonomikos paramą pandemijos metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)