Pirmadienį parduotuves bandė atidaryti „Moki – Veži“ tinklas, tačiau gavo viešų antausių ir šiuo metu parduotuvės uždarytos. Prekybos tinklo atstovė užsiminė, kad jas netgi tikrina inspektoriai, ketinimų jas atverti atsisakyta. Tuo pat metu „Delfi“ skaitytojai buvo pastebėję, kad veikia ir kitos didžiosios parduotuvės, pvz. „Senukai“ ar „Depo“ – ten atidaryti maisto produktų skyriai, tuo pačiu galima įsigyti ir kai kurių buičiai reikalingų prekių.

„Depo“ rinkodaros direktorius Latvijoje Rimants Jugans sureagavo ir pasisakė, ką mano apie esamą situaciją – kuo daugiau parduotuvių dirbs, tuo mažiau žmonių bus tame pačiame prekybos plote.

„Apie tai, ką reikėtų daryti – padidinti epidemiologinio saugumo reikalavimus prekybos vietoms. Todėl mes nesuprantame Lietuvos Vyriausybės sprendimo apriboti didelių plotų prekybos vietas su įėjimu iš gatvės ir vienu operatoriumi, taikomo tokioms parduotuvėms kaip „Depo“, „Senukai“, „Moki – Veži“, „Ermitažas“, „Topo centras“ ir pan. Mūsų nuomone, šiuo metu Vyriausybės nustatyti prekybos vietų veiklos apribojimai yra neproporcingi ir nelogiški epidemiologinio saugumo požiūriu“, – „Delfi“ teigia R. Jugans.

Kaune atidaryta Depo

Šiuo metu „Depo“ parduotuvės dirba remiantis šalyje taikomais apribojimais, kurie nustato, kad gali dirbti tos parduotuvės, kurios prekiauja leidžiamoms prekių grupėmis, paaiškina tinklo atstovas: „Panašiai kaip taip daro „Maxima“ „Rimi“, „Iki“, „Norfa“ ir pan.“

Pagal Vyriausybės nutarimą, neribodamos bendro patalpų ploto gali veikti maisto prekių, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, gėlių, ortopedijos techninių priemonių ir optikos prekių parduotuvės.

R. Jugans įsitikinęs, kad ribojimai konkurencijai Lietuvoje daro esminę neigiamą įtaką ir tai dar ilgai tęsis, kadangi atskirai prekybininkų kategorijai sudarytos galimybės dirbti pilna apimti, „pašalinti konkurentus ir kelti kainas“.

„Dėl tokios konkurencijos deformacijos neabejotinai nukentės vartotojai, kadangi bus priversti už kasdien reikalingas prekes mokėti daugiau, nei neribotos konkurencijos sąlygomis“, – sako R. Jugans.

Sako, kad saugiau: vien lubos 10 metrų aukščio

„Depo“ atstovas įsitikinęs kad didelės parduotuvės, kuriose klientų srautai nedideli, gali užtikrinti didesnį saugumą, o šiuo metu prekybos tinkle taikomi griežtesni reikalavimai, nei reikalauja Vyriausybė.

„Mes manome, kad didžiųjų parduotuvių atidarymas yra saugus, jei parduotuvėse laikomasi šalyje nustatytų epidemiologinio saugumo reikalavimų (nuotolis, burnos ir nosies uždangalai, žmonių skaičiaus parduotuvėje kontrolė, šviežio oro užtikrinimas). Esame įsitikinę, kad didžiuosiuose prekybos plotuose yra daug daugiau galimybių laikytis saugaus atstumo ir kitų epidemiologinio saugumo reikalavimų, nei mažuose plotuose.

Mums labai rūpi ir darbuotojų, ir klientų, ir visuomenės bendrai, sveikata, todėl griežtai laikomės epidemiologinio saugumo reikalavimų. Į DEPO parduotuves galima įeiti tik su burnos ir nosies uždangalais, apsauga kontroliuoja žmonių skaičių parduotuvėje. Siekdami padidinti lankytojų saugumą, taip pat kaip Latvijoje, Lietuvoje esame nusistatę aukštesnį vidinį standartą, nei nustatyta šalyje, – 20 kv. metrų vienam žmogui“, – tvirtina R. Jugans.

Kaune atidaryta Depo

Šiuo metu Vyriausybės nutarimu maisto prekių, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, gėlių, ortopedijos techninių priemonių ir optikos prekių parduotuvėms taikomas 15 kv. metrų ploto vienam pirkėjui reikalavimas. Kitos nebūtinųjų prekių parduotuvės gali veikti tik tuo atveju, jei jų plotas ne didesnis nei 300 kvadratinių metrų, jei jos turi atskirą įėjimą iš lauko – 20 kv. m.

R.Jugans dėsto, kad „Depo“ parduotuvėse lubos yra 10 metrų aukščio, oro kaita jose „yra daug geresnė nei bet kurioje kitoje prekybos vietoje Lietuvoje“.

„Kaip rodo naujausi tyrimai pasaulyje, viena efektyviausių viruso plitimo apribojimo priemonių yra oro kaita konkrečioje patalpoje, t. y., kadangi virusas plinta lašeliniu būdu, kuo daugiau kubinių metrų oro yra vienam lankytojui – tuo mažesnė viruso koncentracija ore. Mažose parduotuvėse žemomis lubomis, t. y. kuriose maža oro talpa ir kartais net nėra ventiliacijos sistemų, yra daug didesnė rizika užsikrėsti“, – patikina atstovas.

Parduotuvių tinklo „Depo“ internetinėje svetainėje nurodoma, kad veikia maisto, higienos prekių, gyvūnų maisto skyriai.

„Mes esame įsitikinę, kad, turint omenyje faktinę klientų koncentraciją 1 kvadratiniam metrui prekybos ploto, nusipirkti pieno, keptuvę, kačių maisto ar skalbimo miltelių DEPO parduotuvėse yra daug saugiau, nei bet kurioje maisto parduotuvėje“, – sako R. Jugans.

Prekių, kurių įsigyti vietoje negalima vietoje, „Depo“ siūloma pirkti nuotoliniu būdu: e. parduotuvėje „Depo online“, telefonu, e. paštu ir atsiimti prekių atsiėmimo punktuose.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija trečiadienį išsakė vertinimą, kad parduotuvės negali atsidaryti „dalimis“.

„Po griežtų karantino apribojimų visiškai suprantamas verslo noras dirbti visu pajėgumu. Tačiau Vyriausybės nutarimas leidžia veikti parduotuvėms, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurios turi tiesioginį įėjimą iš lauko arba turi atskirą įėjimą, kuriuo gali naudotis tik tos parduotuvės klientai. Taigi nutarimas numato galimybę veikti parduotuvėms, o ne parduotuvių dalims, kurių prekybos plotas (t. y. prekybos salės, skirtos pirkėjams aptarnauti ir prekėms išdėlioti) neviršija 300 kv. m“, – teigė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)