Šie apribojimai yra įtraukti į išsamų naująja Nesąžiningos komercinės veiklos direktyva draudžiamų pirkimo skatinimo būdų juodąjį sąrašą.

Terminas, kada direktyva turėjo būti perkelta į nacionalinę teisę, baigėsi trečiadienį. Tačiau Lietuva, kaip ir dar keliolika ES šalių, jį praleido.

Mūsų šalyje ES taisyklės bus įtrauktos į Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymą. Projektą lapkričio pabaigoje svarsčiusi Seimo Antikorupcijos komisija pasiūlė pagrindiniu paskirtam komitetui jį patobulinti atsižvelgiant į Seimo kanceliarijos Teisės departamento bei Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktas pastabas bei pasiūlymus. Taigi projekto svarstymas Seime dar užtruks.

Už vartotojų apsaugą atsakinga Europos Komisijos narė Meglena Kuneva pažymi, kad vykdant nesąžiningą konkurencinę veiklą apgaudinėjami vartotojai ir iškraipomos konkurencingos rinkos.

"Spaudimą darantiems, priekabiaujantiems ir žmones klaidinantiems prekybininkams Europos bendrijos rinkoje ne vieta, ypač Kalėdų laikotarpiu, kai perkama daugiausiai. Todėl Europa ėmėsi iniciatyvos ir nustatė vienas griežčiausių pasaulyje taisyklių dėl klaidinančios prekybos ir pardavimo naudojant spaudimą", - sakė komisarė. Direktyvoje yra tiksliai apibrėžtos dvi nesąžiningos komercinės veiklos rūšys - klaidinanti veikla (klaidinantys veiksmai ir informacijos neatskleidimas) ir agresyvi veikla.

Be to, joje yra apibrėžtas išsamus juodasis draudžiamų veiklos rūšių sąrašas. Sąraše nurodyta daugiau nei 30 rūšių veikla, kuri bet kokiomis aplinkybėmis laikoma nesąžininga. Tarp jų yra dvylika ypač paplitusių žalą vartotojams keliančių veiklos rūšių.

Pagal direktyvą, draudžiamas "reklaminis jaukas", kai siekiama privilioti vartotoją, kad šis pirktų produktą iš įmonės, reklamuojančios labai mažą produkto kainą, tačiau neturinčios pakankamų to produkto atsargų sandėlyje. Atsakomybė taip pat iškils už melagingus "nemokamų" prekių pasiūlymus, kai apgaulės būdu sukuriamas įspūdis, kad produktas gaunamas "dykai", "veltui", "nemokamai" ar panašiai, jei vartotojas turi mokėti už ką nors kita.

Į "juodąjį sąrašą" taip pat patenka tiesioginis vaikų raginimas pirkti reklamuojamuosius produktus, tariamos "dovanos", kai sukuriamas apgaulingas įspūdis, kad vartotojas gavo dovanų, nors iš tiesų nėra jokios dovanos, apgaulingi pareiškimai, kad produktą bus galima įsigyti tik per labai ribotą laikotarpį, taip sutrukdant vartotojui rinktis apgalvotai, bei kiti nesąžiningos prekybos būdai.

Tikimasi, kad Seimui, nors ir pavėluotai, priėmus jau minėtą Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymą, nesąžiningiems prekeiviams nebepavyks išvengti atsakomybės. Prekybininkų veiklą stebės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, į kurią dėl pažeidimų galės kreiptis vartotojai, valstybės ir savivaldybių institucijos bei vartotojų asociacijos. Numatoma, kad už nesąžiningą veiklą prekybininkams grės bauda iki 120 tūkst. litų, tačiau ji negalės viršyti trijų procentų metinių pajamų.

Jei Seimas neįvykdys įsipareigojimo įgyvendinti direktyvą, Lietuvai gresia sankcijos. Eltai atsiųstame Europos Komisijos sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinio direktorato pranešime teigiama, kad prieš nacionalinių taisyklių dar nepriėmusias valstybes Komisija pradėjo procesinius veiksmus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją