Nustatyta, kad įtariamieji 2010–2011 metų laikotarpiu prekiaudami su verslo liudijimu apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą: dokumentuose nurodydavo daug mažesnes prekių įsigijimo ir pardavimo kainas, taip nuslėpdami tikrąjį prekybos mastą ir išvengdami prievolės sumokėti pridėtinės vertės mokestį, taikomą, kai metinė apyvarta viršija 100 tūkstančių litų sumą.

Anot FNTT, išaiškinta, kad Gariūnų prekeiviai patys nuvykdavo į Kiniją, kur už grynuosius pinigus be jokių apskaitos dokumentų įgydavo didelius kiekius įvairių prekių. Vėliau jie kreipdavosi į organizuotos grupės vadovus, kad pastarieji organizuotų Lietuvoje registruotos įmonės vardu tikrovės neatitinkančių PVM sąskaitų faktūrų išrašymą. Šiuose dokumentuose būdavo nurodomos keleriopai mažesnės prekių įsigijimo kainos, nei yra iš tikrųjų. Pavyzdžiui, viena vyriška striukė įgijimo dokumentuose kaina buvo nurodyta 3,34 lito, moteriškos striukės tik – 2,76 lito, nors tikroji drabužių vertė būdavo keleriopai didesnė.

Tyrimo metu įtariamieji pripažino savo kaltę, sutiko savanoriškai atlyginti padarytą žalą ir sumokėjo į valstybės biudžetą daugiau nei 60 tūkstančių litų. Pripažinus kaltę ir savanoriškai atlyginus žalą, Gariūnų prekeivių baudžiamoji byla buvo išskirta iš pagrindinės bylos ir perduota į Vilniaus miesto 2-ąjį apylinkės teismą – teismo baudžiamajam įsakymui priimti.

Praėjusių metų spalio mėnesį FNTT kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra, bendradarbiaudama su Vilniaus apskrities valstybine mokesčių inspekcija, išaiškino organizuotą grupę, susidedančią iš daugiau kaip 40 asmenų, kurie, kaip įtariama, nuo 2010 m. sausio iki 2011 m. rugsėjo mėn., slėpdami mokesčius, Gariūnų turgavietėje prekiavo be apskaitos dokumentų.

Šiuo metu FNTT Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra tęsia ikiteisminį tyrimą. Didelės apimties baudžiamojoje byloje įtariamieji jau atlygino daugiau kaip 200 tūkstančių litų padarytos žalos valstybei, todėl artimiausiu metu ir kitų įtariamųjų bylas rengiamasi perduoti į teismą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)