Sėkmės istorijos etapas pasibaigė

Finansų ministerijos atnaujintais duomenimis, šiemet BVP susitraukimas bus kiek mažesnis, nei prognozuota anksčiau, tačiau sykiu teigiama, kad ir ekonomikos augimas bus gerokai lėtesnis. Ką tai reiškia Lietuvos gyventojams, verslui, koks laukia ruduo, žiema ir ateinantys metai?

„Iš esmės, tos prognozės tikriausiai keičiasi dėl to, kad antras šių metų ketvirtis buvo daug geresnis nei pirmasis, ir tai sukuria tiek institucijoms, tiek žmonėms tam tikrą atsikvėpimo momentą. Bet problema ta, kad tas antro ketvirčio gerumas yra nulemtas labai prasto pirmo ketvirčio rezultatų, kalbant apie BVP.

Antras veiksnys tai, kad infliacija euro zonoje vis dar yra ganėtinai aukšta, ir tai skatina tą patį ECB imtis aktyvesnių veiksmų, griežtesnės pinigų politikos nei kad būtų reikėję, jei infliacija staigiau sloptų.

Tai yra ganėtinai svarbus veiksnys, nes žmonės, verslai, kurie 11 metų buvo pratinami prie pigių palūkanų, pigių paskolų, dabar susiduria su labai staigiu pokyčiu. Nėra buvę tokio atvejo per visą euro zonos istoriją, kad ECB 10 posėdžių iš eilės keltų palūkanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)