Įvardijo konkrečią partiją


Nauji metai – didesni mokesčiai. Vairuotojai jau visą savaitę bando prisijaukinti didesnes dyzelino ir kitų prekių kainas.

„Aš dirbu kurjeriu, tai labai jaučiasi, nes reikia daug užpilti, daug nuvažiuoti ir kiekvieną kartą daugiau mokėti. Dar kada nedeklaruojami tie užpildymai, tai dar blogiau išeina“, – dalijosi vienas jų.

Dyzelino litras, kaip teigia patys degalinių atstovai, nuo sausio pabrango keliais centais, o štai į balionus išpilstytos dujos – net keliais eurais.

„Atvažiavau dabar pakeisti balioną, tai matote – 26 eurai. Už ką?“, – kėlė klausimą kitas gyventojas.

Kas dėl didesnių mokesčių kaltas – primena pats verslas. Degalinių tinklas „Jozita“ nuo šiol dujų balionus perkantiems klientams įteikia čekius, kuriuose – specialus užrašas: „akcizą padidino konservatoriai“. Apie šią situaciją LNK žinios teiravosi paties „Jozitos“ direktoriaus Jono Jokubauskio.

„O neteisinga?“, – teigė jis, paklaustas, kodėl čekiuose teigiama, kad būtent konservatoriai kalti dėl padidėjusių kainų.

Ką apie tai mano patys gyventojai, buvo pasiteirauta ir jų.

„Visi turbūt pajuto, kad kainos kyla. Valstybė sugalvojo papildyti savo kasą. Tiesiog trūksta pinigų, išleidžia gynybai daug, o iš kur paimti, jeigu ne iš žmonių?“, – teigė vyras.

Kvitas už suskystintas naftos dujas degalinėje „Jozita“ / Remigijaus Žemaitaičio nuotr.

Apkaltinta partija nori tyrimo, VMI įspėja apie baudą


Verslininkas žada konservatoriams dedikuotus čekius spausdinti tol, kol bus gyvas, o patys konservatoriai jau nori tyrimo.

„Čekis, vis tik, yra finansinis dokumentas ir čia reikėtų VMI nuomonės šiuo klausimu. Matyt, ji kažkokia bus, o dėl kito aspekto turėtų pasidomėti vis tik Vyriausioji rinkimų komisija“, – teigė Seimo vicepirmininkas (TS-LKD) Paulius Saudargas.

Paulius Saudargas

Vyriausioji rinkimų komisija – kol kas tyli, o mokesčių inspekcija teigia, kad tokie čekiai klaidina pirkėjus.

„Tai neatitinka visų teisės aktuose numatytų kasos aparatų kvitų reikalavimų, kadangi jame nėra nurodyta galutinė prekės kaina“, – teigė Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas Rolandas Puncevičius.

Mokesčių inspekcija degalinių tinklui rekomenduos čekius ištaisyti, esą kitaip gali tekti sulaukti baudos.

„Baudos dydis yra nuo 90 iki 180 eurų“, – teigė R. Puncevičius.

Konservatoriai svarsto, ar ši situacija partijai nepakenks prieš artėjančius rinkimus. Oficialiai, rinkimų kampanija jau yra prasidėjusi.

„Pagal rinkimų kodeksą, politine reklama laikoma ir neigiama reklama apie kandidatą ar partiją“, – tvirtino P. Saudargas.

Tiesa, taip mano ne visi.

„Nei tai antireklama, nei reklama. Mano nuomone, tai galima priskirti tokiam desperatiškam šūksniui, nevilties šūksniui iš verslo, bandant valdančiai daugumai parodyti jų priimtų sprendimų kvailumą“, – teigė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Situaciją įvertino ir komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas.

„Nemanau, kad daug žmonių ant šito dalyko užkibs. Tie, kas nekentė konservatorių – jie ir toliau jų nekęs, o kam tai atrodo pigus politikavimas – jų nuomonės tai nepakeis“, – teigė jis.

Panaši situacija buvo matyta ir anksčiau


Verslas improvizuodavo ir valstiečių Vyriausybės laikais. Aurelijui Verygai įvedinėjant alkoholio draudimus, parduotuvė prie alkoholio skyriaus pastatė naują darbuotoją – kartotinį ministrą. Dabar verslo pagiežą čekiuose A. Veryga tikrai supranta.

„Priklauso nuo to, kas vertina, bet vieniems tai gal bus šmaikšti protesto forma, o kitiems rimtas įspėjimas, kad, visgi, reikia pagalvoti priiminėjant sprendimus“, – teigė jis.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad verslo išdaigų prieš jo partiją tada niekas netyrė, bet esą ir nereikėjo.

„Tuometinė mano Vyriausybė tikrai filtrą gerą turėjo ir mes balansą atradome. Jeigu būtumėme praleidę viską, ką buvo sumąstęs šešėlinis valdovas tos partijos, tai būtų čia buvęs ne tai, kad sausas įstatymas, o, matyt, ir už arabų kraštus sausiau buvę“, – teigė jis.

Saulius Skvernelis

Akcizų pokyčius paruošė ne konservatoriai, o Aplinkos ministerija, kuriai vadovauja liberalas. Mokesčius jis siūlė didinti dėl europinių reikalavimų ir, kad sumažėtų naftos eksportas iš Kremliaus.

„Importo iš Rusijos padidėjo kiekis daugiau negu 8 kartus, tai ta tendencija tikrai labai nuliūdino. Alternatyvų nėra labai daug ir tas neprisidėjo prie tų dujų akcizo palikimo“, – kalbėjo Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus.

„Jeigu verslas šoka į trasą suvedinėti sąskaitų su kuriais nors politikais, tai abejoju, ar juos galima pavadinti atsakingais“, – pastebėjo komunikacijos specialistas M. Lapinskas.

Kuro kainos Kaune, bendrovės „Jozita“ degalinėje

Degalinių tinklui „Jozita“ Vartotojų teisių apsaugos tarnyba jau yra išrašiusi solidžią baudą, siekiančią net 300 tūkstančius eurų, esą buvo nustatyta, kad degalinėse pardavinėjami degalai neatitinka europinių direktyvų nustatyto standarto.

Visą reportažą rasite LNK portale: