Anot Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojos Giedrės Sinkevičės, darbuotojų atleidimų priežastys išlieka panašios – septynios įmonės pranešė apie bankrotus (pernai buvo trys). Darbo organizavimo pakeitimus įvardijo 10 įmonių: nusprendus imtis pokyčių, darbo neteks 418 darbuotojų.

„Statistika šiais metais nėra išskirtinė. Keli mėnesiai dar nerodo metinių tendencijų. Jei lygintume su dar ankstesniais metais, atleidimų būtų net mažiau. Įmonės persitvarko, vyksta optimizavimo procesai. Dar dirbdami įmonėse, darbuotojai dažnai jau turi potencialius kitus darbdavius“, – pranešime teigė ji.

Jos teigimu, technologinė pažanga keičia įmonių veiklas ir mažina žemos kvalifikacijos darbuotojų skaičių. Akivaizdus pavyzdys – „Omniva LT“ atsisako 66 siuntų skirstytojų, koordinatorių, siuntų skirstymo komandos vadovų ir pagalbinių darbuotojų, nes optimizuoja procesus, diegdama automatizuotas linijas.

Daugiausia atleidimų, kaip ir pernai, šiemet numato pramonės sektoriaus apdirbamosios gamybos įmonės. Trys siuvimo bendrovės šiemet paskelbė bankrotus ir pranešė, kad darbo neteks 189 darbuotojai, o pernai darbo neteko 55 siuvimo įmonių darbuotojai.

Šiais metais didžiausi grupės darbuotojų atleidimai numatomi „Kauno Baltija“ (rūbų siuvimas) – dėl bankroto darbo neteks 115 darbuotojų. „Lietuvos paštas“ atleidžia 90 darbuotojų – vykdo laiškininkų tinklo pertvarką. „Mechel Nemunas“ (šaltasis vielos tempimas) dėl darbo organizavimo pakeitimų atsisako 83 darbuotojų funkcijų.

Rinkoje nebeliks seniai žinomų prekės ženklų – „Kauno Baltija“ ir „Rožė“ (atleidžia 51 darbuotoją). Taip pat veiklą nutraukia 23 dirbančiuosius turinti Telšių „Siulema“.

Informacijos ir ryšių srityje planuojami 3 grupės darbuotojų atleidimai – tiek pat kaip ir pernai pirmąjį ketvirtį. Pranešta apie 124 darbuotojų atleidimą: Vipps MobilePay AS Lietuvos filialas atsisako 74 darbuotojų paslaugų, UAB „Interactio“ – 28, Oracle East Central Europe Limited Filialas – 22.

Prekybos srityje šiemet paskelbti du atleidimai. KB „Lietuviškas pienelis“ dėl likvidavimo atleidžia 21 dirbantį. „Prekių gausa“, užsiimanti padėvėtų drabužių prekyba, paskelbė bankrotą ir atleis 74 darbuotojus. Statybos sektoriuje – du grupės darbuotojų atleidimai, ir darbo neteks 41 darbuotojas.

Daugiausia atleidžiama siuvėjų


Atleidžiamų darbuotojų sąraše daugiausiai – 100 siuvėjų.

Kitos profesijos pagal darbdavio pagrindinės veiklos specifiką – šaltkalviai, apdailininkai, pardavėjai, laiškininkai, programuotojai, siuntų skirstytojai, pinigų plovimo prevencijos specialistai, statybininkai, buhalteriai, įmonės vadovai ir t.t.

Šiuo metu šalyje yra 107 laisvos darbo vietos siuvėjams. Miestuose, kur numatyti grupės darbuotojų atleidimai, Užimtumo tarnyboje siuvėjams yra registruota laisvų darbo vietų: Kaune – 40, Vilniuje – 16, Telšiuose – 2.

Aštuonios Kauno įmonės informuotos apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus nurodant darbdavį, kuris planuoja atleisti darbuotojus ir profesijas. O keturios įmonės – Z. Kuncienės, MB „Sautilė“, „Siuvilija“, „Fantas“ jau pranešė apie laisvas darbo vietas siuvėjams.

Užimtumo tarnyba informavo Telšių įmones „Sidonas ir Ko“, „Pastraja“, „Alstonas“ apie „Siulena“ atleidžiamas siuvėjas ir sutarė su darbdaviais dėl tolesnių veiksmų siekiant įdarbinti atleidžiamus darbuotojus.

Bendrovės „Rožė“ darbo netenkantys darbuotojai susitikimo metu su Užimtumo tarnybos specialistais buvo supažindinti su įmonių „Tuma“, „Grožvyda“, „Linterno“ laisvomis darbo vietomis siuvėjams.

Kaune dar keturios įmonės siūlo darbą įvairių kvalifikacijų darbuotojams. Vokietijos „HI STEEL“ įdarbintų operatorius, šaltkalvius, gamybos meistrus, koordinatorius, pamainų meistrus, suvirintojus, tekintojus, frezuotojus, kokybės kontrolierius, elektromonterius bei padalinio viršininkus.

„Kaunas Metal“ šiuo metu ieško operatorių, sandėlininkų, buhalterių, pagalbinių darbininkų, suvirintojų, vadybininkų bei inžinierių. „Trate“ įdarbintų CNC staklių operatorius, kokybės kontrolierius, pakuotojus, metalo apdirbimo staklių operatorius, tekintojus, personalo specialistus ir inžinierius. „Serfas“ priimtų operatorius, suvirintojus, kokybės specialistus, elektromonterius, šaltkalvius, sandėlininkus, automobilinio krautuvo vairuotojus, krovikus.

Pasak G.Sinkevičės, dabar grupės darbuotojų atleidimas nėra nuosprendis kvalifikuotam specialistui: „Kartais po 20 metų vienoje įmonėje nelengva ieškoti darbo kitomis sąlygomis, todėl tokiems žmonėms padedame atrasti save iš naujo įgyjant naują kompetenciją prie jau turimos kvalifikacijos arba apskritai pakeičiant veiklos kryptį“.

Šiais metais Užimtumo tarnyba informavo 730 apie atleidimą įspėtus darbuotojus apie padėtį darbo rinkoje, laisvas darbo vietas, registracijos tvarką ir sąlygas, persikvalifikavimą ir kt. Kreiptis į Užimtumo tarnybą planavo tik 102 įspėti apie atleidimą darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją