Labiau nerimauja vyresni ir mažai uždirbantys, rečiau – jaunimas, didmiesčių gyventojai

Dažniau dėl to, kad ir kitais metais Lietuvoje vidutinė metinė infliacija bus didesnė nei 3 proc. nerimauja vyresni nei 30 metų žmonės, respondentai su mažiausiomis (iki 1000 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį, pensininkai bei specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiniame sektoriuje (77 proc. jaučia nerimą ir 14 proc. nejaučia dėl to nerimo).

Kad dėl kitų metų infliacijos lygio nejaučia nerimo, dažniau už kitus atsakė jaunimas iki 30 metų (34 proc. nejaučia nerimo), didmiesčių gyventojai (26 proc.), respondentai su didžiausiomis (per 1800 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį (28 proc.), vadovai (30 proc.) bei besimokantis jaunimas (37 proc.).

Kairiųjų pažiūrų žmonės jaučia didesnį nerimą nei dešinieji

Kaip parodė apklausa, dėl didelės infliacijos kitais metais daugiau nerimauja kairiųjų pažiūrų žmonės (73 proc. jaučia nerimą ir 21 proc. nejaučia dėl to nerimo), nei dešiniųjų pažiūrų (59 proc. jaučia nerimą ir 32 proc. nejaučia dėl to nerimo).

Labiausiai dėl didesnės nei 3 proc. vidutinės metinės infliacijos kitais metais nerimauja tie gyventojai, kurie nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis per paskutinius 2 mėnesius pablogėjo (79 proc. iš jų atsakė, kad jie dėl didelės infliacijos 2024 metais jaučia nerimą ir tik 12 proc. dėl nejautė nerimo).

Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos Tyrimai“ Eltos užsakymu 2023 m. spalio 23–lapkričio 7 dienomis atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą. Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklausta 1013 Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresnių), apklausa vyko 109 atrankos taškuose.

Apklaustųjų sudėtis atitinka suaugusių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)