Deklaracijai pritarė JAV, Gana, Japonija ir dalis Europos valstybių. Joje pabrėžiama, kad atominė energetika atlieka svarbų vaidmenį siekiant nulinės anglies dioksido emisijos tikslų.

Vis dėlto atominė energetika kaip „švaresnė“ alternatyva iškastiniam kurui yra kontraversiška tema, nes aplinkosaugininkų grupėms nerimą kelia tokių elektrinių saugumas ir panaudoto branduolinio kuro saugojimas.

„Nebandome nieko įtikinti, kad tai bus alternatyva absoliučiai visiems kitiems energijos šaltiniams. Tačiau dėl mokslo, faktų realybės ir įrodymų žinome, kad be atominės energetikos nebūtų įmanoma pasiekti poveikio klimatui neutralumo iki 2050 m. Tai tėra mokslinė realybė. Čia nėra jokios politikos, jokios ideologijos“, – JAV pasiuntinys klimato klausimais Johnas Kerry sakė JT klimato kaitos konferencijos (COP28) metu Dubajuje.

Būtų siekiama trigubai padidinti atominės energetikos pajėgumus nuo 2020 m. lygio iki 2050 m.

Deklaraciją taip pat pasirašė Bulgarija, Čekija, Jungtinė Karalystė, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kanada, Lenkija, Marokas, Moldova, Mongolija, Nyderlandai, Pietų Korėja, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Ukraina ir Vengrija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją