50-ties metų Evaldas Rimašauskas ir jo bendrininkai vykdė sukčiavimo schemą, siuntinėdami elektroninius laiškus abiejų technologijų milžinų darbuotojams ir agentams, apsimesdami, kad atstovauja dideliam Taivano aparatūros gamintojui, kuris buvo abiejų kompanijų verslo partneris.

Elektroniniais laiškais buvo reikalaujama apmokėti uždelstas sąskaitas ir nurodoma pervesti pinigus į E. Rimašausko valdomas Latvijos ir Kipro sąskaitas, pranešė prokurorai.

„E. Rimašauskas savo aukštųjų technologijų vagystę vykdė iš kitos žemės pusės, tačiau kalėti buvo nuteistas čia, Manhatano federaliniame teisme“, – ketvirtadienį pranešė JAV advokatas Geoffrey Bermanas.

Kovo mėnesį su byla susipažinęs asmuo informavo, kad 2013 m. iš „Google“ buvo išviliota apie 23 milijonus dolerių, o 2015 m. iš „Facebook“ – dar maždaug 98 milijonai. Prokurorai kompanijų viešai neidentifikavo, tačiau tiek „Google“, tiek „Facebook“ patvirtino tapusios aukomis.

Kovo mėnesį bendrovės pranešė, kad susigrąžino didžiąją dalį lėšų ir bendradarbiauja su teisėsauga.

E. Rimašauskas 2017 m. buvo sulaikytas Lietuvoje ir išduotas JAV, kur savo kaltę pripažino.

Neskaitant sukčiavimo schemos, vyras klastojo sąskaitas faktūras ir kitus bankams teikiamus dokumentus, kad patvirtintų pinigų pavedimus, pranešė prokurorai. E. Rimašausko bendrininkai dar nenustatyti.

Lietuvio advokatas Paulas Petrusas teigia, kad prokurorai siekė net 10 metų laisvės atėmimo bausmės, tačiau nesugebėjo teisėjo įtikinti, jog schemą sugalvojo pats E. Rimašauskas.

„Vyriausybei teks grįžti prie darbo ir šiame tvenkinyje sugauti stambesnę žuvį“, – teigia P. Petrusas.