Mums nuvykus į svečius Kėdainiuose Agnė Steponavičienė pasakoja, kad pati įmonė veikia jau dešimtmečius, o jai priklausančios parduotuvės išsidėsčiusios visame Kėdainių rajone.

Už šio rajono ribų parduotuvių įmonė neturi. Pasak jos, plėtra nėra lengvas dalykas.

„Rinka ne tokia didelė, prekybininkų daug. Mes geriau stabiliai ir ramiai dirbame su augimu“, – sako ji.

Ant visų kooperatyvo valdomų parduotuvėlių kabo „Aibės“ tinklo ženklas. Vadovė sako, kad jie priklauso šiam aljansui jau daugiau nei dvidešimt metų ir buvo vieni pirmųjų jo narių.

„Būti po kitu, savu tinklo pavadinimu, esame per maži. Vienybė turi pliusų, nes visos sąlygos, derybos vyksta „Aibės“ vardu, todėl jas turime geresnes“, – aiškina A. Steponavičienė.

Pasak jos, pastarieji metai įmonei nebuvo blogi. Įmonė galėjo sau leisti atlikti keleto parduotuvių renovacijas, plėtė asortimentą, o pernai atidarė ir dar vieną naują 350 kv. m. parduotuvę.

„Bet dabar taip drąsiai nebežygiuojame, viską labai planuojame.

Šiuo metu yra tokia ekonominė situacija. Kai stabilizuosis ekonomika, baigsis karas Ukrainoje, visi nurimsime, galbūt žygiuosime ir sparčiau bei galvosime apie plėtrą ne tik Kėdainių rajone. Tiesiog šiuo metu yra daug rizikų“, – atvirai sako komercijos vadovė.

Ji skaičiuoja, kad įmonėje šiandien dirba 134 darbuotojai, tačiau su didžiaisiais prekybos tinklais savęs nelygina.

„Tarp didžiųjų prekybos centrų mes visada jaučiamės mažiukai.

Su jais konkuruojame kainomis, bet tai yra itin sudėtinga. Esame atradę dalykų, kurie veikia, sakykime, kaip tiesiog bendravimas su klientu, žmogiškumas.

Kalbant apie kainodarą, „valgome“ savo maržą, kad galėtume pateikti ir turėti daugiau asortimento“, – sako ji.

A. Steponavičienė tikina, kad dažnai mažesnėse parduotuvėse galima pamatyti ir mažesnes kainas nei didžiuosiuose prekybos tinkluose.

„Mes nusprendėme atiduoti duoklę žmonėms, klientams, mažiname savo pelno dalį ir parduodame pigiau. Skausminga, tačiau tokia yra situacija. Turime išgyventi, prisitraukti klientų“, – aiškina ji.

Nors dažnai iš verslo girdima, kad yra jaučiamas darbuotojų trūkumas, kooperatyvo atstovė tikina, kad pas juos tokių problemų nėra.

„Aš bijau girtis ir kažką sakyti, tačiau problemos rasti darbuotojų mes neturime. Mokame daugiau, norime būti lyderiais tarp aljanso narių, mokame dalintis.

Nesame iš tų, kurie skaičiuoja užsibrėžtus maksimalius pelnus, tikslus. Suprantame, kad situacija Lietuvoje dabar nėra lengva. Mano supratimu, pirmiausia verslas turi išmokti dalintis. Uždirbi, atiduoti“, – kalbėjo ji.

Remiantis oficialia statistika, įmonės darbuotojų vidurkis gegužę siekė 1606 Eur popieriuje.

„Mums žmogus yra viskas. Mūsų darbuotojai mums – prioritetas. Mes skelbimų nededame, darbuotojus randame jų neįdėję jau daug metų. Čia Kėdainių rajonas – žinios sklinda greitai“, – juokiasi komercijos vadovė.

Tiesa, pasak jos, ir pirkėjų nuotaikos dabar pasitaisiusios. Drastiško kainų šoko nebėra, kainos stabilizuojasi.

„Yra tik labai nedidelė dalis prekių, kurių kaina kinta į didžiąją pusę. Greičiausiai tam įtakos turi vis didėjantis darbo užmokestis, kuris nuo Naujųjų vėl didės (MMA-red.). Faktas, kad tai vėl gali kelti kainas“, – sako A. Steponavičienė.

Ji prognozuoja, kad jei energetikos kainos rudenį vėl šoks į viršų, maisto kainos augs, o tada Vyriausybė turi imtis iniciatyvos mažindama PVM.

„Turi būti padėti taškai, turime pavyzdžių, reikia jais naudotis. Surinkti daugiau pinigų į biudžetą tikrai galima iš kitur. Svarbiausia, kad mažėtų būtiniausių prekių krepšelio kaina“, – svarsto ji.

Artimiausiuose įmonės planuose – keleto parduotuvių renovacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją