Jų vis dar pa­si­tai­ko ir ne­ma­žai, ne­pai­sant to, kad Mo­te­rų ir vy­rų ly­gių ga­li­my­bių įsta­ty­mas juos drau­džia nuo 1999 me­tų.

„Ma­to­me, kad pa­sy­vi ko­va su šia pro­ble­ma vien ti­riant skun­dus dėl to­kių skel­bi­mų ne­duo­da vi­suo­ti­nų re­zul­ta­tų, to­dėl ieš­ko­me bū­dų, kaip pa­siek­ti kuo dau­giau darb­da­vių bei at­kreip­ti vi­suo­me­nės dė­me­sį į pro­ble­mą“, – sa­ko Min­tau­tė Jur­ku­tė, vy­riau­sio­ji Ly­gių ga­li­my­bių kon­tro­lie­riaus tar­ny­bos spe­cia­lis­tė vie­šie­siems ry­šiams.

Dis­kri­mi­nuo­jan­čius skel­bi­mus žy­mės „Fa­ce­bo­ok“

Ly­gių ga­li­my­bių kon­tro­lie­riaus tar­ny­ba kvie­čia vi­sus darb­da­vius rink­tis dar­buo­to­jus pa­gal jų kom­pe­ten­ci­ją, o vi­suo­me­nę – re­a­guo­ti į dis­kri­mi­nuo­jan­čius dar­bo skel­bi­mus ir pra­neš­ti apie juos tar­ny­bai bei iš­reikš­ti pri­ta­ri­mą dar­buo­to­jo at­ran­kai tik pa­gal kom­pe­ten­ci­ją.

Šiam tiks­lui su­kur­tas spe­cia­lus so­cia­li­nio tin­klo „Fa­ce­bo­ok“ fil­tras (angl. „has­htag“) „#už­kom­pe­ten­ci­ją“, ku­riuo čia ke­ti­na­ma žy­mė­ti dis­kri­mi­nuo­jan­čius dar­bo skel­bi­mus, ini­ci­juo­ti dis­ku­si­jas, teik­ti in­for­ma­ci­ją apie darb­da­vių pa­rei­gą įgy­ven­din­ti ly­gias ga­li­my­bes dar­be, da­ly­tis ge­rai­siais pa­vyz­džiais.

Kas yra dis­kri­mi­nuo­jan­tys skel­bi­mai?

Pa­si­ro­do, tai to­kie dar­bo skel­bi­mai, ku­riuo­se prie pro­fe­si­nių rei­ka­la­vi­mų dar­buo­to­jų kom­pe­ten­ci­jai (to­kių kaip iš­si­la­vi­ni­mo, įgū­džių ar pa­tir­ties rei­ka­la­vi­mai, tie­sio­giai su­si­ję su dar­buo­to­jų at­lie­ka­mo­mis funk­ci­jo­mis) pa­tei­kia­mi ir su as­mens ta­pa­ty­be su­si­ję rei­ka­la­vi­mai, pa­vyz­džiui, kon­kre­čios ly­ties, am­žiaus, iš­vaiz­dos, re­li­gi­jos ir pan.

Ly­gių ga­li­my­bių kon­tro­lie­rė Ag­ne­ta Lo­ba­čev­sky­tė tei­gia, kad at­ski­ras dė­me­sys šiai pro­ble­mai bū­ti­nas, nes jos mas­tai per­ne­lyg di­de­li tu­rint ome­ny­je tai, jog ly­gių ga­li­my­bių įsta­ty­mai tą drau­džia jau dau­giau nei de­šimt­me­tį.

1999 me­tais įsi­ga­lio­jęs Mo­te­rų ir vy­rų ly­gių ga­li­my­bių įsta­ty­mas skel­bi­muo­se pri­im­ti į dar­bą, vals­ty­bės tar­ny­bą ar­ba mo­ky­tis drau­džia nu­ro­dy­ti rei­ka­la­vi­mus, su­tei­kian­čius pir­me­ny­bę vie­nai iš ly­čių. Taip pat rei­ka­lau­ti iš dar­bo ieš­kan­čių as­me­nų in­for­ma­ci­jos apie jų šei­mi­nę pa­dė­tį, am­žių, pri­va­tų gy­ve­ni­mą ar šei­mos pla­nus.

Jį pa­pil­do Ly­gių ga­li­my­bių įsta­ty­mas, įsi­ga­lio­jęs 2005 me­tais, drau­džian­tis dar­bo skel­bi­muo­se nu­ro­dy­ti rei­ka­la­vi­mus, su­tei­kian­čius pir­me­ny­bę ly­ties, ra­sės, tau­ty­bės, kal­bos, kil­mės, so­cia­li­nės pa­dė­ties, ti­kė­ji­mo, įsi­ti­ki­ni­mų ar pa­žiū­rų, am­žiaus, ly­ti­nės orien­ta­ci­jos, ne­ga­lios, et­ni­nės pri­klau­so­my­bės, re­li­gi­jos pa­grin­du.

Darb­da­viai tam tik­ras pro­fe­si­jas sie­jo tik su mo­te­riš­ką­ja ly­ti­mi

Per­nai tar­ny­bo­je bu­vo at­lik­ta ypač daug ty­ri­mų dėl ga­li­mai dis­kri­mi­nuo­jan­čių dar­bo skel­bi­mų, ku­riuo­se darb­da­viai ati­tin­ka­mas pa­rei­gas ei­ti daž­niau­siai siū­lė kon­kre­čios ly­ties ir (ar) am­žiaus as­me­nims.

Api­ben­dri­nus darb­da­vių gau­tus pa­aiš­ki­ni­mus dėl pir­me­ny­bės įsi­dar­bi­nant kon­kre­čios ly­ties ir (ar) am­žiaus as­me­nims, ga­li­ma iš­skir­ti dvi darb­da­vių gru­pes: pir­mo­ji ir di­džiau­sia darb­da­vių bei jų at­sto­vų gru­pė ne­bu­vo gir­dė­ju­si apie įsta­ty­mi­nę pa­rei­gą už­tik­rin­ti ly­gias ga­li­my­bes, ant­ro­ji įsta­ty­mo pa­žei­dė­jų gru­pė są­mo­nin­gai ir tiks­lin­gai sie­kė į tam tik­ras pa­rei­gas pri­im­ti tik kon­kre­čios ly­ties ar am­žiaus as­me­nis.

Daž­niau­siai darb­da­viai tam tik­ras pro­fe­si­jas sie­jo tik su mo­te­riš­ką­ja ly­ti­mi.

Pa­vyz­džiui, par­da­vė­jos pre­ky­bos sa­lė­je, biu­ro ad­mi­nist­ra­to­rės, va­ly­to­jos, kam­ba­rių tvar­ky­to­jos. Taip pat ten­ka pa­ste­bė­ti, kad daž­nai įsta­ty­mą pa­žei­džian­čiuo­se dar­bo skel­bi­muo­se mo­te­rims nu­sta­to­mas aukš­tes­nis am­žiaus kri­te­ri­jus nei ki­toms pa­rei­gy­bėms. Jei­gu dar­bas siū­lo­mas mo­te­rims, am­žiaus ri­ba daž­niau­siai bū­na iki 35 me­tų, jei­gu pa­rei­gų pa­va­di­ni­mas neut­ra­lus, ne­su­si­jęs su ly­ti­mi, am­žiaus ri­ba ga­li bū­ti 45 me­tai ir dau­giau.

To­dėl są­mo­nin­gu­mo di­di­ni­mo kam­pa­ni­jos me­tu pla­nuo­ja­ma su­si­tik­ti su įdar­bi­ni­mo tar­pi­nin­ka­vi­mo pa­slau­gas tei­kian­čio­mis įmo­nė­mis ir darb­da­vių or­ga­ni­za­ci­jo­mis ap­tar­ti esa­mos si­tu­a­ci­jos ir ga­li­mus ben­drus veiks­mus, už­tik­ri­nan­čius vi­sų as­me­nų ly­gių ga­li­my­bių įgy­ven­di­ni­mą dar­bo san­ty­kių sri­ty­je.

Pa­brėž­ti­na, kad vi­si rei­ka­la­vi­mai, nu­ro­do­mi dar­bo skel­bi­muo­se, tu­ri bū­ti pa­grįs­ti bei tie­sio­giai su­si­ję su dar­buo­to­jo dar­bo funk­ci­jo­mis.

Ką sa­ko kal­bi­nin­kai?

Vals­ty­bi­nės lie­tu­vių kal­bos ko­mi­si­jos (to­liau – VLKK) nu­ta­ri­mu „Dėl pa­rei­gų, pro­fe­si­jų, moks­lo laips­nių ir pa­na­šių pa­va­di­ni­mų“ pa­rei­gų ir pro­fe­si­jų pa­va­di­ni­mai api­ben­drin­tai reiš­kia­mi vy­riš­ko­sios gi­mi­nės daik­ta­var­džiais, pa­vyz­džiui: di­rek­to­rius, va­dy­bi­nin­kas, gy­dy­to­jas; Fir­mai rei­ka­lin­gas va­dy­bi­nin­kas; Lai­ki­nai ei­nan­ti di­rek­to­riaus pa­rei­gas Vio­le­ta Kli­mie­nė; Ja­ni­na Pet­raus­kie­nė gy­dy­to­jo pro­fe­si­ją įgi­jo Vil­niaus uni­ver­si­te­te.

To­dėl dar­bo skel­bi­mai, ku­riuo­se nu­ro­do­ma, kad dar­bas siū­lo­mas auk­lė­to­jui, pe­da­go­gui, ka­si­nin­kui ir t. t., ne­bus lai­ko­mi dis­kri­mi­nuo­jan­čiais ar pa­žei­džian­čiais ly­gių ga­li­my­bių įsta­ty­mus.

Ne­pai­sant mi­ni­mo VLKK nu­ta­ri­mo, tar­ny­ba re­ko­men­duo­ja pa­rei­gas dar­bo skel­bi­muo­se vi­sa­da reikš­ti vy­riš­ko­sios ir mo­te­riš­ko­sios gi­mi­nės daik­ta­var­džiais ar prie vy­riš­ko­sios gi­mi­nės daik­ta­var­džio pri­de­dant mo­te­riš­ko­sios gi­mi­nės daik­ta­var­džio ga­lū­nę, taip pri­si­de­dant prie nuo­sta­tos, kad dar­buo­to­ją rei­kia rink­tis pa­gal kom­pe­ten­ci­ją, o ne pa­gal ly­tį, for­ma­vi­mo.

Ly­gių ga­li­my­bių kon­tro­lie­riaus tar­ny­ba iš­ski­ria ke­le­tą ten­den­ci­jų:

dau­gu­mo­je dis­kri­mi­na­ci­nių skel­bi­mų nu­ro­do­mi rei­ka­la­vi­mai, tei­kian­tys pir­me­ny­bę ly­ties, am­žiaus ir iš­vaiz­dos at­žvil­giu.

Pa­ste­bi­ma, kad šie rei­ka­la­vi­mai daž­niau pri­ski­ria­mi mo­te­rims nei vy­rams. Dis­kri­mi­nuo­jan­tys dar­bo skel­bi­mai glau­džiai su­si­ję su ste­re­o­ti­pais, kad tik kon­kre­čios ly­ties as­muo ga­li at­lik­ti vie­ną ar ki­tą dar­bą.

Tai iš­skir­ti­nai ga­lio­ja ke­lioms kon­kre­čioms spe­cia­ly­bėms: sek­re­to­rėms, auk­lėms, se­se­lėms ar slau­gėms, ad­mi­nist­ra­to­rėms. Dar ne­te­ko ma­ty­ti dar­bo skel­bi­mo, ku­ria­me vy­rui bū­tų tai­ko­mas rei­ka­la­vi­mas iš­vaiz­dai (ma­lo­ni, rep­re­zen­ta­ty­vi ir pan.);

dis­kri­mi­nuo­jan­tys dar­bo skel­bi­mai bū­din­gi smul­kio­jo ir vi­du­ti­nio ver­slo darb­da­viams, daž­niau lie­tu­viš­ko ka­pi­ta­lo įmo­nėms;

re­gio­nuo­se to­kių skel­bi­mų pa­si­tai­ko šiek tiek daž­niau nei di­džiuo­siuo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se.

Re­čiau, bet taip pat pa­si­tai­ko, kad darb­da­viai dar­bo skel­bi­muo­se nu­ro­do:

rei­ka­la­vi­mą tu­rė­ti nuo­sa­vą au­to­mo­bi­lį. Tai yra ga­li­ma dis­kri­mi­na­ci­ja so­cia­li­nės pa­dė­ties pa­grin­du, ka­da as­me­nys, ne­tu­rin­tys au­to­mo­bi­lio, at­si­du­ria ne­pa­lan­kes­nė­je si­tu­a­ci­jo­je, pa­ly­gin­ti su as­me­ni­mis, tu­rin­čiais au­to­mo­bi­lį;

rei­ka­la­vi­mą mo­kė­ti kon­kre­čią už­sie­nio kal­bą, nors pa­rei­gy­bės ap­ra­šy­me nė­ra nu­ro­do­mos dar­buo­to­jo funk­ci­jos, tie­sio­giai su­si­ju­sios su rei­ka­lau­ja­mos kal­bos įgū­džių pa­nau­do­ji­mu;

pa­gei­da­vi­mą dėl šei­mi­nės pa­dė­ties (pa­vyz­džiui, ne­tu­rė­ti šei­mi­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų, ne­tu­rė­ti ma­žų vai­kų, kad vai­kai bū­tų pa­au­gę ir pan.);

am­žiaus ap­ri­bo­ji­mus, pa­brėž­da­mi, kad dar­bas siū­lo­mas jau­nat­viš­ka­me, ener­gin­ga­me ko­lek­ty­ve, to­kiu bū­du sie­kiant įdar­bin­ti tik jau­nus as­me­nis.