Pasak Seimo vicepirmininko „darbiečio“ Andriaus Mazuronio, Seime svarstomos Pensijų kaupimo įstatymo pataisos numato, kad pensijų fondų dalyviai galėtų gauti vienkartines išmokas iš pensijų fondų, tačiau pagal dabartinį reglamentavimą tokios išmokos būtų apmokestinamos pajamų mokesčiu. Siekdami ištaisyti šią situaciją, Seimo „darbiečiai“ teikia įstatymo pataisas.

„Įstatymo projekte nekalbame apie kažkokią konkrečią vienkartinės išmokos sumą. Kalbame apie bet kurią sumą, nes tai yra žmogaus nuosavybė ir jis turi teisę pats spręsti, ką su ją daryti. Mūsų nuomone, ši suma neturėtų būti apmokestinta“, – Eltai sakė A. Mazuronis.

Šių Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų rengėjas yra ir šiuo metu bausmę įkalinimo įstaigoje atliekantis parlamentaras Vytautas Gapšys. Projektą kartu su juo teikia Seimo nariai Andrius Mazuronis, Vaida Giraitytė-Juškevičienė ir Viktoras Fiodorovas.

Beje, tai jau ne pirmas teisės aktas, kurį parengė įkalintas parlamentaras V. Gapšys. Šių metų sausio 15 d. jis įregistravo pasiūlymą Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms. Jeigu Seimas pritartų, pensijų fondų dalyviai turėtų teisę gauti vienkartinę išmoką, kuri būtų iki 15 MMA (minimali mėnesinė alga).

Seime svarstomomis Pensijų kaupimo įstatymo pataisomis, kurias inicijavo Seimo narys Jonas Varkalys, tiek sulaukusiam, tiek nesulaukusiam senatvės pensijos amžiaus kaupimo dalyviui siūloma sudaryti galimybę pasiimti iki 10 tūkst. 807 eurų sieksiančią vienkartinę išmoką.

Į Eltos klausimą, kaip sekasi įkalintam parlamentarui V. Gapšiui dalyvauti teisėkūros procese, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Andrius Mazuronis atsakė, kad aktyviai.

„Kaip suprantu, į tą teisėkūros procesą jis yra aktyviai įsitraukęs. V. Gapšys yra įregistravęs du teisės aktus ir, kiek žinau, tų iniciatyvų dar bus. Jis turi galimybę paskambinti, rengiant teisės aktus jam talkina darbuotojų komanda“, – sakė A. Mazuronis.

Pasak jo, registruojant šiuos projektus iškilo tam tikri klausimai dėl jų pateikimo plenarinėje salėje.

„Kadangi bet kas iš projektų teikėjų gali juos pateikti Seimo salėje, aš esu pasirašęs ir pateiksiu“, – sakė A. Mazuronis.

ELTA primena, kad pernai, gruodį, Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo.

2023 m. lapkričio 22 d. Apeliacinis teismas pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją