Bankas teigia, kad remiantis prognozėmis, euro zonos ekonomikos augs 0,3 proc. šiais metais, tačiau nuosmukis bus trumpas. „Danske“ bankas prognozuoja, kad jau 2013 m. augimas paspartės iki 1,5 proc.

„Yra kelios priežastys, rodančios, kad šiais metais euro zonos ekonomikos gali pakilti iš nuosmukio duobės. Pirma, teigiama JAV ekonomikos būklė, kuri po tam tikro laiko lemia ir euro zonos augimą. Antra, sparčiai besivystančios rinkos (Kinija) skatins eksporto augimą. Trečia, neigiamas fiskalinės konsolidacijos poveikis – reikšmingas, bet jo įtaka silpnėja. Ketvirta, įtampa finansų rinkose, tikėtina, sumažės jau antrojoje šių metų pusėje. Penkta, recesija iš dalies nulemta ankstesnės „perprodukcijos” (tikimasi, kad tai trumpalaikio pobūdžio veiksnys)”, - teigia Violeta Klyvienė, „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims.

Pasak jos, išorinės paklausos lėtėjimas neigiamai paveiks ir Lietuvos augimą.

„Neigiamos korekcijos buvo nulemtos lėtesnių nei anksčiau prognozavome eksporto augimo tempų. Tačiau santykinai gerai diversifikuota eksporto struktūra padės išvengti recesijos - didžiojo mūsų eksporto šalių „penketo” tendencijos ir toliau atrodo neblogai daugelio euro zonos šalių kontekste. Tačiau iššūkiai ir toliau išlieka tie patys - nesubalansuoti valdžios sektoriaus finansai ir aukštas nedarbas, kuris iš esmės yra nulemtas krizės sąlygotų struktūrinių ekonomikos pokyčių”, - pranešime teigia analitikė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją