ETT pareiškime sakoma, kad Danija ir toliau naudojo pavadinimą „feta“ sūriams, skirtiems eksportuoti į trečiąsias šalis, ir tuo nevykdė savo įsipareigojimų pagal Europos Sąjungos (ES) teisę. Europos Sąjungos aukščiausiojo teismo neįtikino Danijos teisinė gynyba, kad šalies sūrių gamintojai gali parduoti „feta“ vadinamą produktą blokui nepriklausančiose šalyse.

Pagal ES taisykles tik Graikijos kilmės sūris gali būti parduodamas kaip feta. Bloko vykdomoji valdžia, remiama Graikijos ir kaimyninio Kipro, iškėlė bylą Danijai ETT, siekdama pasipriešinti tokiai praktikai.

Danija neneigė, kad šalies gamintojai eksportuoja sūrį, pažymėtą kaip feta, į blokui nepriklausančias šalis, ir tvirtino, jog ES kilmės etiketės apsauga taikoma gaminiams, parduodamiems bloko viduje, bet ne eksportuojamiems.

Aukščiausiasis ES teismas šiame ginče užkamšė skyles, nusprendęs, kad ES šalių gamintojams neleidžiama eksportuoti gaminių, kurių pavadinimai draudžiami bloko viduje.

Pasak EK, feta, gaminama iš ožkų ir avių pieno, sudaro maždaug 10 proc. Graikijos maisto eksporto. 2002 m. sūriui buvo suteiktas saugomos ES kilmės etiketės statusas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją