Laisvadieniai skirti savišvietai

Dalis darbuotojų nuo kitų metų pradžios turės 2 papildomas laisvas dienas per metus. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, su naujais pokyčiais didelis dėmesys skiriamas tam, kad viešajame sektoriuje dirbantys žmonės turėtų kuo daugiau motyvacijos. Savo įžvalgomis apie naujienas pasidalijo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Kaip bebūtų, viešajame sektoriuje žmonės dirba didžiuliais krūviais, yra ir tie viršvalandžiai, ypatingai, tarp sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojų, socialinių darbuotojų“, – teigė ji.

Inga Ruginienė

Papildomos dienos bus skiriamos savišvietai – žinių bagažo tobulinimui arba savanorystei. Tokios dienos bus apmokamos.

„Gal per stipru sakyti „kelti kvalifikaciją“. Labiau skirti dieną sau, paskaityti, pasimokyti, pasidomėti tam tikrais dalykais“, – teigė I. Ruginienė.

Tiesa, laisvų dienų sulauks ne visi. Jas panaudoti galės tik profesinėms sąjungoms priklausantys darbuotojai.

„Tai yra per 58 tūkstančiai profesinių sąjungų narių“, – teigė M. Navickienė.

Elta kampas-Monika Navickienė

„Dienos savišvietai jau dabar galios ne tik biudžetiniam sektoriui, bet ir medikams, valstybinėms įmonėms, taip pat savivaldybių valdomoms įmonėms“, – aiškino I. Ruginienė.

Gali kilti ir sunkumų

Nors darbuotojams naujovės tikrai palankios, darbdaviai baiminasi, kad gali kilti šiokių tokių keblumų. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas sako, kad įstaigoje maždaug 30 procentų darbuotojų priklauso profsąjungoms, vadinasi, kol vieni šviesis – kiti toliau dirbs.

„Galima vertinti kaip diskriminacinį variantą, bet, iš kitos pusės, tai profesinių sąjungų laimėjimas“, – teigė jis.

„Žmonės ir sako, jeigu mes esame profsąjungoje, mokame nario mokestį profsąjungai, tai mes ir turime gauti“, – teigė profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Vis dėlto, ligoninės vadovas pačią idėją, jog tokios dienos būtų skirtos savišvietai, vertina pozityviai ir tikisi, kad jas darbuotojai išnaudos taip, kaip numatyta, o ne puls padirbėti privačiai ar pašėlti kaimo turizmo sodybose.

„Čia gal irgi viena iš savišvietos formų, sunku pasakyti“, – juokavo jis.

Tiesa, kai kurių darbuotojų, pavyzdžiui, medikų – ir taip trūksta, tad kyla klausimas, ar įstaigų vadovai noriai išleis tobulinti žinių?

„Reikės kreiptis į profesinę sąjungą savo įstaigoje ir profesinės sąjungos pirmininkas padės tas dienas pasiimti“, – teigė I. Ruginienė.

Lietuvos verslo konfederacijos pirmininko Andriaus Romanovskio manymu, išeičių tokiose situacijose tikrai yra.

„Arba kažkas tas dienas nedirbs, arba reikės, kad kažkas pavaduotų. Kaip bus tvarkomasi – turbūt yra didžiausias iššūkis“, – teigė jis.

Kelia klausimus, ar pokyčiai veiks tinkamai

Skubios medicinos gydytoja Vaida Vasiliauskaitė LNK žinioms teigė, jog poilsis jai – labai svarbus, tačiau laiko pritrūksta ir kitiems dalykams, tad laisvas dienas moteris teigė mielai paskirsianti jiems.

„Dirbant daug ir intensyviai, labai trūksta laiko skaityti medicininę informaciją, visas naujausias gaires, tai, manau, važiuočiau į kažkokius mokymus“, – teigė ji.

Valdžia tikisi, jog taip bus didinama ir motyvacija, ir gerovė.

„Profsąjungos gali pasigirti, kad jos „išmušė“, o valstybė gali pasigirti, kad davė daugiau laisvų dienų“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos pirmininkas A. Romanovskis.

Tiesa, anot pašnekovo, geriausia motyvacija darbuotojams yra būtent atlyginimų kėlimas, o papildomų laisvų dienų dalybos – klausimas, kiek pakeis situaciją.

„Bet kuri laisva diena darbdaviui ir, šiuo atveju, darbdaviui, kaip valstybei – kainuoja. Aš turėčiau abejonių, ar geriausias kelias yra papildomų laisvų dienų dalinimas, ar yra geresnis kelias“, – teigė A. Romanovskis.

Vis dėlto, tikimasi, kad pokyčiai paskatins daugelį viešojo sektoriaus darbuotojų apsvarstyti galimybę tapti profesinių sąjungų nariais. Dabar nauji pokyčiai užtvirtinami parašais, pasirašomas Nacionalinės kolektyvinės sutarties atnaujinimas, kuriame numatytos ir kitos socialinės garantijos. Taip pat lieka galioti ir anksčiau sutartos garantijos – 5 sveikatingumo dienos ir iki 10 dienų mokymosi atostogų.

Visą reportažą rasite LNK portale: