Paaiškino priežastis

Kaip teigė „Creditinfo Lietuva“ teisės skyriaus vadovė Dovilė Krikščiukaitė, visi statistinių modelių geriausi veikimo principai yra paremti tuo, kad yra būtina nuolatos peržiūrėti tų statistinių modelių veikimo principus ir tai esą yra priežastis, dėl kurios reikėjo perskaičiuoti gyventojų asmeninį kredito reitingą.

„Šiuo atveju, „Creditinfo Lietuva“ sudarytas kredito reitingas yra paremtas istoriniais duomenimis ir tie istoriniai duomenys nuolat kinta, tad buvo padaryta validacija ir buvo nustatyta, kad tam tikrų aplinkybių, darančių įtaką reitingui, svoriai yra didesni arba mažesni, tai yra jų įtaka reitingui dabar jau yra didesnė arba mažesnė.

Dėl to, net ir jeigu asmens individualioje istorijoje niekas nepakito, gali būti, kad jo kredito reitingas labai nežymiai pakito – arba šiek tiek pagerėjo, arba šiek tiek pablogėjo“, – aiškino pašnekovė.

 Priežastys, dėl kurių vartojimo paskola gali būti nesuteikta, būna įvairios

Tiesa, atlikus validaciją paaiškėjo, kad šį kartą didesnei daliai gyventojų jų asmeninis kredito reitingas būtent pablogėjo.

„Pablogėjimas yra labai nežymus – tai gali būti 0,02 procento. Ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad „Creditinfo Lietuva“ šiuo metu vertina, kad, jeigu pernai tam tikro asmens tikimybė vėluoti atsiskaityti su savo kreditoriais buvo, pavyzdžiui, 0,04 procento, tai šiais metais mes sakome, kad prie tų pačių aplinkybių, vertinant visą rinką ir vertinant ekonominius pokyčius, ir visą populiaciją, to paties asmens rizika vėluoti yra, pavyzdžiui, 0,06 procento.

Vadinasi, tas pablogėjimas yra labai nežymus, tačiau asmenys tai pastebi ir tai gali sukelti truputėlį išgąstį, kad pas mane nieko nenutiko, o reitingas pasikeitė“, – teigė D. Krikščiukaitė.

Ji taip pat paaiškino, kokią įtaką šie pokyčiai turės tiems, kurie planuoja kreiptis į banką dėl paskolos.

„Visi bankai turi savo skaičiavimo modelius, savo skaičiavimo principus ir savo reitingus, tad, šiuo atveju, „Creditinfo Lietuva“ kuriamas reitingas yra daugiau tokio informacinio pobūdžio pačiam asmeniui, kad jam pačiam suprasti, kaip įstaiga, kuri kuria statistinius modelius, vertina arba kaip bendra rinka atrodo.

Šiuo atveju, tikrai visiškai galiu nuraminti, kad ši nežymi įtaka asmeniui kreipiantis į banką, tarkime, dėl būsto paskolos, jokios įtakos neturės“, – tvirtino pašnekovė.

Reitingą galima pagerinti pačiam

Anot D. Krikščiukaitės, „Creditinfo Lietuva“ visada siekia, kad visų asmenų kredito reitingas būtų kuo geresnis.

Ji paaiškino, kaip tą asmeninį reitingą kiekvienas galime pagerinti.

„Visų pirma, reikia neturėti skolų, tai yra laiku vykdyti savo visus finansinius įsipareigojimus. Gali būti ir kitos aplinkybės – rečiau imti greituosius kreditus. Ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad kuo daugiau yra užklausų į greituosius kreditus išduodančias finansines įstaigas – tuo irgi tai gali daugiau įtakos turėti reitingo blogėjimui. Svarbiausias kriterijus yra neturėti skolų ir laiku vykdyti savo įsipareigojimus“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Ji taip pat paaiškino, kaip galima sužinoti savo asmeninį kredito reitingą.

„Ši informacija yra puslapyje manocreditinfo.lt. Tai yra „Creditinfo Lietuva“ sukurtas puslapis, kaip savitarna, visiems fiziniams asmenims prisiregistravus matyti visus duomenis apie save, įskaitant kredito reitingą, matyti duomenis, kuriuos „Creditinfo Lietuva“ turi apie tuos asmenis“, – teigė D. Krikščiukaitė.

Pasak pašnekovės, kredito reitingų perskaičiavimas vyks ir kitąmet.

„Kitais metais vėl bus daroma validacija. Ar po validacijos bus kažkokių pokyčių – mes niekada nežinome, nes tai priklauso nuo bendrų rinkos ir ekonominių tendencijų“, – tvirtino D. Krikščiukaitė.

Asociatyvi nuotr.

Visą reportažą rasite LNK portale: