Dar šių metų balandį JAV prezidentas pažadėjo iš esmės reformuoti „siaubingas“ JAV bankininkystės taisykles, įvestas po 2008 m. finansinės krizės.

„Aš svarstau „šią galimybę“ jau dabar. Yra žmonių, kurie nori grįžti prie senos sistemos, ar ne? Todėl ketiname aptarti šį klausimą“, – sakė D. Trampas „Bloomberg“ agentūrai.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo spaudai Seaas Spiceris, išsamesnės informacijos šiuo klausimu nepateikiama, oficialaus pareiškimo neplanuojama.

Iškart po šių JAV prezidento D. Trumpo komentarų bankų akcijos atpigo, nors vėliau kiek atsigavo.

JAV bankams buvo leista perimti savo kontrolėn tiek pagrindinių bankų, tiek investicinės bankininkystės operacijas 1999 metais, kai buvo panaikintas Glasso Steagallo aktas, atskyręs investicinę ir finansinę veiklas. Kai kurių ekspertų manymu, šio akto panaikinimas „nuklojo pagrindus 2007-8 metų finansinei krizei“.

Savo rinkiminės kampanijos metu JAV prezidentas D. Trumpas parėmė „21-ojo amžiaus Glaso-Stygalo akto“ idėją.

Tačiau bet kokie pakeitimai, tikėtina, sulauks pasipriešinimo pačioje bankininkystės pramonėje. Pirmadienį Amerikos bankininkų asociacija pareiškė prieštaraujanti idėjai atnaujinti Glaso-Stygalo aktą.

„Plačiai sutariama, kad Glaso-Stygalo aktas nebūtų užkirtęs kelio krizei ir griūčiai būsto rinkoje“, – savo pareiškime sakė Asociacijos prezidentas Robas Nicholsas.

Balandžio pradžioje D. Trumpas taip pat užsiminė apie planus pastebimai apkarpyti Dodo-Franko (Dodd-Frank) įstatymo dalį, tuo primindamas savo rinkimų kampanijos metu duotus pažadus.

Šiuo 2010 metais priimtu teisės aktu siekta suvaržyti finansų sektoriaus veiksmus, atvedusius į „didžiąją recesiją“, bet D. Trumpas ir kiti Dodo-Franko įstatymo kritikai teigia, kad šiame įstatyme numatytos normos sukelia kliūčių kreditavimui.

Šiuo įstatymu siekta neleisti bankams vykdyti pernelyg rizikingų sandorių ir atskirti investicinius bei komercinius padalinius. Dodo-Franko įstatymo nuostatos pastebimai išplečia reguliavimo institucijų vaidmenį prižiūrint investicinės bankininkystės verslą.

D. Trumpas žadėjo per savo rinkimų kampaniją sušvelninti taisykles stambaus kapitalo bankams ir vėliau nurodė peržiūrėti minėtos pramonės nuostatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)