Gamintojai ir importuotojai sako, jog dalį jų mokestis tiesiog papjaus - gėrimus teks branginti iki 30 proc., kris pardavimai, bus sunkiau konkuruoti vietos ir eksporto rinkose, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Labai sunku planuoti verslą ir investicijas, jei apie naują mokestį ir pablogėjusias verslo sąlygas sužinome tik prieš pora savaičių iki jo įvedimo", - sakė Lietuvos nealkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Cukraus mokesčio įstatymas, numatantis, kad nuo liepos 1 d. produktų, kuriuose yra cukraus, gamintojai ir importuotojai turės mokėti šį mokestį, priimtas dar metų pradžioje. Tačiau tik birželio viduryje dienos šviesą išvydo Lietuvoje pagamintų arba importuotų cukraus ir produktų, kuriuose yra cukraus, sąrašas, visiškai pakeitęs šio mokesčio objekto esmę.

Pagal šį sąrašą mokesčio objektu tampa ne tik produktai, kuriuose yra cukraus, bet ir vandenys, įskaitant mineralinius ir gazuotus vandenis su saldikliais arba aromatinėmis medžiagomis.

"Įstatyme parašyta, jog mokesčio objektas - cukrus. Gal poįstatyminių aktų rengėjai nežino, kad saldikliai ir aromatinės medžiagos nėra cukrus - tai tik maisto priedai, jie pagaminti iš visai kitų žaliavų ir visai nesusiję su cukrumi ar cukriniais runkeliais", - tvirtino Nacionalinės gėrimų gamintojų asociacijos prezidentas Eligijus Seričenka.

Anot jo, gėrimų su saldikliais apmokestinimas yra baisus smūgis šiai šakai, nes dauguma gamintojų, kad nereikėtų mokėti akcizo, vietoj cukraus šiandien naudoja dirbtinius saldiklius.

Anot verslininkų, nemažai gaiviųjų gėrimų gamintojų, naudojančių dirbtinius saldiklius, dar ir dabar nežino, kad turės mokėti šį mokestį, ir parduoda produktus senomis kainomis.Todėl kai mėnesio gale turės sumokėti kokį 100 tūkst. litų mokestį, kai kurie iš poros dešimčių vaisvandenių gamintojų gali bankrutuoti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją