„Prekybos sektorius sulaukė didelio krizės smūgio. Daugiau nei 80 proc. nuomininkų ir nuomotojų teigia, kad jų veiklą kaip nors paveikė apribojimai. Apie 55 proc. nuomininkų pastebi sumažėjusius lankytojų srautus. Vis dėlto apie 20 proc. nuomininkų džiaugiasi, kad bent elektroninės prekybos kanalams sekasi gerai“, - rašoma apžvalgoje.

„Colliers“ duomenimis, daugiau nei 75 proc. prekybos centrų valdytojų pastebi, kad lankytojų srautas sumažėjo daugiau nei perpus (50 proc.). Apie penktadalis veikiančių nuomininkų gali pasigirti stabiliu ar mažiau nei 30 proc. sumažėjusiu srautu, dažniausiai – maisto ir vaistų prekybininkai.

Vis dėlto trečdalio prekybininkų lankytojų sumažėjo daugiau nei 70 proc.

Beveik 90 proc. apklausoje dalyvavusių sektoriaus nuomotojų teigė, kad valstybė jų neparėmė. Tuo metu daugiau nei 60 proc. nuomininkų jaučia, kad valstybė jiems padėjo finansiškai.

„Beveik 90 proc. nuomininkų šiuo metu naudojasi bent vienu iš valstybės pasiūlytų paramos mechanizmų, kai nuomotojų tarpe tokių yra ketvirtadalis (25 proc.)“, - rašoma apžvalgoje.

Anot „Colliers“, balandžio pradžioje tarp valdytojų ir nuomininkų prasidėjo diskusijos dėl nuomos mokesčio atostogų.

„Apie trečdalis nuomininkų teigė, kad jie šiuo metu diskutuoja su valdytojais kaip sumažinti krizės pasekmes ir tik 10 proc. jų jau paprašė nuomos mokesčio atidėjimo iki trijų mėnesių, 20 proc. - daugiau nei trims mėnesiams“, - rašoma apžvalgoje.

Tuo metu didelių pokyčių patyrė ir didžioji dalis pramonės ir logistikos įmonių – pirmiausia dėl darbuotojų ir ribojimų gamybai. Apie 40 proc. turto valdytojų čia nepatyrė jokių sunkumų, o didžioji dalis (88 proc.) nuomininkų patyrė didelį poveikį.

„Colliers“ duomenimis, apie 40 proc. apklaustų kompanijų nurodė sustabdžiusios planuotus projektus.

„Nors daugelis verslų teigia susiduriantys su dideliais sunkumais, didžioji dalis tikisi didesnių sunkumų ateityje. Baltijos šalių įmonės planuoja ieškoti alternatyvių tiekėjų, kas lems tiekimo grandinių pertvarką ateityje. Apie 80 proc. įmonių tikisi prekių tiekimo vėlavimo“, - teigiama apžvalgoje.

Nepaisant sunkumų, krizė patalpų poreikį paveikė gana nežymiai: apie 50 proc. įmonių teigia, kad jų poreikiai nesumažėjo arba planuoja, jog jie padidės per 12 mėnesių.

Apklausa parodė, kad didžioji dalis biurų nuomininkų leido darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu, o apie 11 proc. šios galimybės nesuteikė. Anot „Colliers“, dabartinėje situacijoje biurų nuomininkai atrodo gana tvirtai.

„Tik mažiausieji, kurių dalis siekia apie 26 proc., teigia susidūrę su dideliu neigiamu karantino poveikiu. Šiuo metu apie 58 proc. nuomininkų neplanuoja pokyčių biuruose po karantino ir apie 26 proc. planuoja ploto mažinimą“, - rašoma apžvalgoje.

Apklausos duomenimis, didžioji dalis valdytojų nėra gavę nuomininkų pranešimų apie planus mažinti plotą. Apie 59 proc. valdytojų planuoja derėtis su kiekvienu nuomininku dėl nuolaidų, kai 23 proc. jų teigė tokių planų neturintys.

„Colliers“ prognozuoja, kad biurų rinkos aktyvumą palaikys didieji nuomininkai, kurie nekilnojamojo turto strategijas formuoja pagal strateginius veiklos planus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)