„Kalbant apie NPD (neapmokestinamo pajamų dydžio – ELTA) didinimą vaikus auginančios šeimoms, prieš kelerius metus buvo nueita kitu keliu, vaiko pinigų keliu. Dabar prezidento siūloma išlaikyti ir vaiko pinigus, ir papildomą NPD numatyti. Tai pareikalautų nemažai papildomų išlaidų ir Seimui reikės apsispręsti, kuriems iš pasiūlymų yra galimybė pritarti, yra resursų, o kurie turės palaukti ateities“, – antradienį LRT televizijai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pažymėjo, kad biudžeto projekto iš Vyriausybės Seimas turėtų sulaukti rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje, o tuomet, matant projektą ir galimas prognozes, parlamentas galės apsispręsti ar prezidento siūlymui dėl šeimos mokesčio lengvatos galima pritarti.

„Biudžeto projekto iš Vyriausybės mes, tikėtina, sulauksime rugsėjo pabaigoje, galbūt spalio pradžioje, ir tuomet, matydami projektą, matydami prognozes, galėsime priimti, tikiu, išmintingus sprendimus ir suderinti realias galimybes su visais pasiūlymais, kurių bus tikrai daug, ne tik iš prezidento, bet ir iš atskirų Seimo narių, frakcijų“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Šis biudžetas yra rinkiminis, tai intencijų pabūti geriems, matyt, bus labai daug“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praeitą savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Prezidentūros siūlymą taip pat kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė ir premjerės patarėjas Raimondas Kuodis.

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius tvirtino, kad šalies vadovo siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (PNPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus. Pasak jo, tai kainuotų apie 60 mln. eurų, bet pajamos, V. Augustinavičiaus teigimu, būtų gautos įvedus aukštų pajamų progresyvumą, numatytą mokesčių reformoje.