Ch. Lagarde BBC pareiškė, kad „Brexit“ procesas bus sudėtingas.

Pasak jos, nors JK ekonomika auga sparčiau nei TVF prognozavo, neapibrėžtumas dėl susitarimo sąlygų „visada kelia rizikų“. Bet koks susitarimas su ES „nebus toks pat geras kaip narystė, sakė ji.

„Kai priklausai kokiam nors klubui ar blokui, kad ir kokie jie būtų, jų narius sieja tam tikras bendrumas ir konkrečios sąlygos, kuriomis jie vadovaujasi savo veikloje, – BBC ekonomikos redaktoriui Kamal Ahmedui sakė Ch. Lagarde Pasaulio ekonomikos forume, vykstančiame Davose. – Tie, kas nepriklauso tam klubui, turi kitokią prieigą“.

Paklausta, ar ji sutinka su Maltos premjero Josepho Muscato nuomone, esą bet kokio JK ir ES susitarimo dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos sąlygos turėtų būti blogesnės už narystės sąlygas, Ch. Lagarde atsakė:

„Jeigu priklausymas klubui optimizuoja jūsų narystę ir leidžia ja pasinaudoti maksimaliai, [pasitraukimas iš klubo] neturėtų būti toks pat geras, taip, aš sutinku su jo nuomone“.

Ch. Lagarde pasveikino antradienį nuskambėjusią T. iMay kalbą, nes, pasak TVF vadovės, joje buvo aiškiai išreikšta šalies pozicija: Jungtinė Karalystė nori palikti bendrą rinką.

„Daugiau aiškumo, mažiau neapibrėžtumo – be abejonės, daug geriau tiek pačios JK ekonomikai, tiek likusiai Europos Sąjungai“, – sakė ji.

Tačiau Ch. Lagarde perspėjo, kad vis dar yra nemažai neatsakytų klausimų, tai yra, kokios būtų sąlygos tokiam susitarimui, kokiam laikotarpiui, koks būtų pereinamasis laikotarpis.

„Tik tada, kai tie klausimai bus geriau išaiškinti, mes suprasime, kokių rezultatų gali tikėtis Jungtinės Karalystės ekonomika“. Ch. Lagardesakė vis dar mananti, kad šalies nuo pat pradžių laukia nelengvas skausmingas kelias.

Dar prieš referendumo rezultatus, Ch. Lagarde teigė, kad sprendimo pasitraukti iš ES padariniai gali būti nuo „gana blogų iki itin blogų“.

Nuo praėjusių metų birželio, kai šalyje vyko referendumas, JK ekonomika demonstravo stiprią dinamiką ir TVF pripažino buvusi pernelyg pesimistiška.

Šią savaitę TVF padidino Jungtinės Karalystės 2017 metų plėtros prognozę.

BBC žurnalisto paklausta, ar jos tuometė prognozė buvusi neteisinga, Ch. Lagarde atsakė, kad Anglijos centrinio banko sprendimas sumažinti palūkanų normas po referendumo palaikė ekonomikos augimą ir kad vartotojų pasitikėjimas išliko didesnis nei prognozuota.

Bet kartu ji pabrėžė, kad vis dar esama nemažų rizikų. „Ir nors mes pagerinome 2017 metų šalies plėtros prognozę, 2018 m. prognozę mes sumažinome“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)