„Matau, kad paskutiniais mėnesiais nėra vykdomas Gyventojų pajamų, Pridėtinės vertės mokesčių ir akcizo surinkimas. Reikėtų rimtai susirūpinti“, – teigė A. Butkevičius laidoje „DELFI Diena“.

Jo nuomone, yra nuvertinta aplinkybė, kad dėl šių metų viduryje priimtos mokesčių reformos mokestinių pajamų bazė kitąmet sumažės 450 mln. eurų.

„Aš linkėčiau , kad jie įvykdytų pajamų planą, kurį susiplanavo kitiems metams. Tuo džiaugtųsi ir Lietuvos žmonės, ir politikai, bet šitoje vietoje man trūksta atsakymų“, – sakė A. Butkevičius.

Buvęs premjeras teigiamai įvertino tai, kad kitąmet planuojama vidutiniškai 26 eurais didinti pensijas, ir vaiko pinigus.

Džiaugtis turi pagrindo ne visi

Kitas buvęs premjeras, konservatorius Andrius Kubilius mato pagrindo džiaugtis tik dėl vieno, kad dar yra laikomasi fiskalinės drausmės.

Tačiau jis kritikavo Vyriausybės pasiūlytą mokesčių reformą, ir atkreipė dėmesį, kad dalis viešojo sektoriaus darbuotojų neturi pagrindo džiaugtis.

„Kai kas didinama, nežinau, ar labai protingai, bet yra visa eilė sektorių, tokių, kaip švietimas, sveikata, kultūra, kuriose yra ir nurėžiamos lėšos. Girdėjome apie ministro V. Šapokos laišką teatrams, pamatysime, kiek čia daugiau yra svarbių institucijų, kurioms mažinamos lėšos“, – sakė A. Kubilius.

Jis nemato pagrindo džiūgauti dėl Vyriausybės planų per dvejus metus 90 mln. eurų papildimai skirti mokytojams.

„Paprasta aritmetika man sako, kad tų pinigų neužteks tam, kad būtų sustabdyta tendencija, kurią matome šiais metais, kai mokytojų atlyginimai tuoj pradės atsilikti nuo vidutinių šalies atlyginimų“, – sakė A. Kubilius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad viešajame sektoriuje dirbančiųjų, kurių atlyginimai priklauso nuo bazinės algos, atlyginimas augs tik maždaug 1,5 proc., o infliacija prognozuojama apie 3 procentus.

„Reiškia, kad žmonės valstybės tarnyboje papildomai nuskurs. Lygiai tas pats yra įvykę su mokytojais. Mokytojai, jeigu lygintume kokioje situacijoje jie buvo prieš 10 metų ir dabar, tai (…) dėl ženklios infliacijos jų perkamoji galia per tą laikotarpį yra sumažėjusi 15 procentų“, – sakė A. Kubilius.

Vyriausybė pritarė biudžetui

Kaip DELFI jau rašė, Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos parengtam 2019 metų valstybės biudžeto projektui. Pagal jį biudžeto pajamos kitąmet, palyginti su šių metų planu, didės 1,516 mlrd. eurų iki 10,587 mlrd. eurų, tuo metu išlaidos augs 2,121 mlrd. eurų iki 11,681 mlrd. eurų. Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 1,095 mlrd. eurų – 2,2 karto (605,369 mln. eurų) daugiau nei numatyta šiemet (489,171 mln. eurų).

Į „Sodros“ biudžetą numatoma surinkti 4,455 mlrd. eurų, išleisti – 4,043 mlrd. eurų. Privalomojo sveikatos draudimo fondo pajamos prognozuojamos 2,06 mlrd. eurų, o išleisti 1,961 mlrd. eurų. Savivaldybių biudžeto pajamos skaičiuojamos kaip 2,937 mlrd. eurų, o išlaidos – 2,917 mlrd. eurų.
Valstybės ir savivaldybių biudžeto projektas parengtas planuojant 0,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų perteklių.

Planuojama, kad kitąmet valstybės biudžeto pajamos be ES ir kitos tarptautinės paramos lėšų turėtų didėti 28 proc. (1,898 mlrd. eurų) iki 8,665 mlrd. eurų, ES ir kitos tarptautinės paramos lėšos mažėja 16,6 proc. (382,326 mln. eurų) iki 1,922 mlrd. eurų.

Iš viso biudžeto pajamos sieks 10,587 mlrd. eurų. Daugiausia į biudžetą bus surenkama iš prekių ir paslaugų mokesčių (5,4 mlrd. eurų), iš jų daugiausiai surenkama iš pridėtinės vertės mokesčio (3,8 mlrd. Eur) ir akcizų (1,5 mlrd. eurų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)